Søg
Avanceret søgning.
17-05-2017 20:04:38

Til børn og deres forældre, softair

Man kan deltage på baner og i turneringer fra man er fyldt 16 år, - på de baner der er godkendt til det, - banen skal have en dispensation for at 16-årige må deltage og 16-17 årige må da deltage med forældre eller værges skriftlige tilladelse. Uden aldersdispensation er mindstealderen 18 år.

Softair kan dyrkes på flere måder, både som sport og som taktisk spil, - det er altid en holdsport og en af få, - hvor forældre og børn f.eks kan spille sammen.

Der er ikke lavet skadeopgørelser for softair, - men vi har på et tidspunkt registreret 38 øjenskader på et enkelt år, - samme år var der færre øjenskader med fyrværkeri. Det er alt for mange og er skader der begåes af ukyndige som bruger denne våbentype forkert eller ikke, ved, hvad de har med at gøre. Softairguns er ikke legetøj for børn.
Der er ikke ret mange skader når folk spiller på banerne - her er der anlagt maske og der er dommere som holder øje. Når skaderne sker alligevel er det hjemme på børnenes værrelse, - en kammerat eller mindre søskende, får affyret et skud i en dum retning. 
En vreden ankel eller dehydrering kan ske, - men man kommer langt ved at drikke vand og iføre sig ordentligt fodtøj. Mængden af øjenskader uden for banerne er ulykkeligt højt. Vi gør alt, - hvad vi kan for at sikre at alle der har med softair at gøre, - kan håndtere dette på en sikker facon.
Der er langt færre skader på banerne end der er med; ishockey, bowling, fodbold, kampsport, vandski og andre unge sportsgrene. For at få pigerne med, - så kan vi nævne at de blå mærker og vildere skader man kan få af dans og ridesport er VOLDSOMME i forhold til softairskydning.

Softair var nyt i Danmark i slutningen af 70´erne, - siden da er der mange der hygget sig med at skyde med softairguns og der er idag omkring 100.000 aktive softgunskytter i danmark.

Forbrændingen er høj når man spiller, - gode oplevelser, man lærer af sine fejl, man spiller i hold og selvom det er en kontaktsport, - så er man også venner efter kampen.

Man deltager i eget tempo, - er man f.eks dårligt gående vil man måske have det bedre bagest på banen - imens de andre stormer modstanderne.

Der er efterhånden baner og klubber i hele landet - jo flere unge der vil ud at spille desto sjovere er det, at gå til skydning.
US video om softair Klik her

US video med et par kloge ord til forældre omkring PAINTBALL, - paintball har en energi der er op til 16 gange højere end airsoft, - men er også en skydeaktivitet som mange har prøvet i danmark, - der er et par god råd og forklaringer som også gælder for softair.
  • klik her (Mor og Søn interview)
  • Klik her (Far fortæller, - statistic om skader, god vejledning)

Ungerne starter på de her lege når de er 8-12 år gamle. Det er ikke noget nyt og moderne, sådan var det også i 80'erne.


Forældrene skal være med, holde igen, sætte grænserne, barnets tempo er fint. Forældrene skal ikke presse på. Men, formå at firre af og give slip, gerne sindigt.


Softair er ikke børnepasning, - når pistolerne sælges i legetøjsforretninger er der altså en del forældre der får det gale ben ud af sengen, - og tror at det er; luk-munden-fis-ud-og-leg. Blot fordi man skyder med våben af plast eller med plastkugler så er det farligt legetøj og det er omfattet af våbenloiven (bekendtgørelse om våben, ammu og explosiver). De starter med at skyde til måls - senere kan de næsten ikke lade være med at skyde efter hinanden og det er her man skal være hård med; alderskrav på baner, - at man som forældre er med på banen; hvis det er noget der foregår på en bondegård eller lign, - privat område, hvor drengene kan lege. Som bekymret mor/far må man gerne være stram i betrækket og løfte begge øjenbryn og være den der agerer stopklods - sund fornuft først, helt enkelt.

  • Vi har tænkt på miljøet, også der findes BIO og ECO som går i naturens kredsløb

Aldersgrænsen for spil på godkendte anlæg burde være 12 år i vores øjne og måske burde der være forældredage for de yngre ned til 8 års alderen jvnf de forældrehenvendelser der er til banerne.

Efter at have set dette i egen opvækst, et arbejdsliv, i kontakt med forældre og spillere; som idag selv, er blevet forældre - så er 12 års alderen, nok ikke ramt ved siden af.

Der vil være 14-årige der kan finde ud af det hele og 25-årige der ikke kan en skid, - fordi deres forælder har hængt i bremserne, til barnet er flyttet hjemmefra.


Når man så ikke må være med før, fra man er fyld 16 år, og heller ikke selv må købe noget før man er fyldt 18 år, - så er det altså her, at man som forældre skal finde ud af om det er OK at juniorne leger politi og røvere - eller om man skal sætte foden ned og sige de skal vente til de fylder 18 og selv kan tage fuldt ansvar.


Lovgivningen er OK klar i mælet - der er 18 års aldersgrænse for alle luftvåben. Nogle baner har fået disp til at måtte tage 16-årige med imod forældres skriftlige tilladelse. Samme tilladelse kan man få stemplet hos Politiet og derved kan 16-18-årig selv transportere udstyret til banen. Luftgeværskydning i konkurrenceform kan man deltage i fra man er 4 år gammel, - skydning med enkeltskudskrudtvåben (salon riffel kaliber 22) begynder ungerne at skyde ved 12-års alderen. Dette foregår under Danske Gymnastik og Idrætsforeninger; skydeklubber, skytteforeninger etc. Disse er godkendt af myndighederne - hvis det er indendørs skal der være udluftning og ude, som inde, - er der krav om en ret stor og omfattende forsikring.


Men, - man må gerne skyde med almindelige luftvåben; 4,5 mm metalhagls, 6-8 mm BB og 12 til 17,3 mm paintballs på privat grund, - hvor man har fået lov at være, - der er ingen aldersgrænse her. Man må ikke skyde; "på tværs af der, hvor posten kommer" (sti eller markvej ind til et hus, fra offentligt område, - hvor der kunne komme nogen med en pakke eller lign). Kuglerne/Haglene etc må ikke komme uden for det private areal. Man må gerne skyde på kryds og tværs af andre veje og stier end dem "posten" kunne finde på at benytte.


Det der så sker er at "ungerne" enten fusker eller får lov til at skyde på; landsbyskolen, sportspladsen, farfars savværk o.lign - og det er her vi ser at dette fungerer rigtigt godt, NÅR der er en forældregruppe der gider at lege med drengene - indgyde; at drengene bruger sikkerhedsudstyr. Det kan være et forældrepar der bare er der og holder øje, at de har maskerne på, - starter og stopper spillet, - det kan være forældre der også selv deltager, - men jeg har oplevet at det er lige så fint; hvis man er et vågent øje og er den der sætter spillet i gang og stopper det på tid. Der vil også være mulighed for diskussion om, - hvorvidt nogen er ramt eller ej, - hvem ramte hvem først og her giver 6 mm BB softair ikke nogen særlig tydelige markering. Det er et gentlemanspil, - man går ud, når man registrerer at man er ramt. Kampene må gå om, - hvis der er uenighed, - så fryser man spillet får spillerne på plads, - der, - hvor de var, - hvor disputsen opstod, - og når alle er klar er det "GO".


Selvom ungerne kan virke luddovne, - så er softair et "pædagoisk værktøj" som kan udnyttes på det groveste, til at få junior til at rydde op på værrelset, passe skole etc - men det fungerer ikke af sig selv. Forældrene skal være med og forstå at kunne give slip, - på samme måde som man gjorde, da ungerne lærte at svømme eller klatre i træer. Børnene kan godt det her.


I må gerne komme herind til os, få de forskellige komponenter lagt frem og stille spørgsmål. Forældre skal ikke give lov til at deres børn må dyrke denne hobby, - bare fordi andre forældre måske ikke har tænkt så langt - så er det et emne, hvor man gå til bunds og finder ud af om det skal det være nu, poden starter, eller; når/hvis han skal konfirmeres, fylder 16 eller 18 år - så er dig dig som forældre der bestemmer.


Jeg tror de fleste forældre vil være med i børnenes del af dette. Vi har set at, det er bedre at man er med - i stedet for at spillet foregår i smug. Det er når der foregår i smug - at ungerne selv opfinder regler som; "man må ikke skyde efter hovedet" (i stedet for at have maske på...) lang liste af unoder, hvor ungerne ikke kender mulighederne eller formår at tænke særligt langt. Det er her forældrene skal være med.


Mennesket får en rus af at krølle et papir sammen og ramme en papirkurv - og et enormt sus af det holdarbejde og de mange succeser der opstår når man spiller softair og paintball, - at vinde og tabe; det plejer og styrker nogle instinkter. At ungerne er ude at røre sig, frem for at sidde og sumpe bag skærmen. Har der været skydespil som f.eks Counterstrike inde over - så vil ungerne faktisk klare sig godt strategisk. Kan de også styre et spil skak, stratego etc, - så går det dem fantastisk.


At de lærer at bruge sikkerhedsudstyr under lidt stramme normer med våbenlov og risikoen for at miste synet, i en tidlig alder... er med til at øge deres forståelse for; refleksbrikken, cykelhjelm, kondomer, slibebriller og hårnet, - når de senere kommer til den slags, - at det er præget mens deres hjerne står åben, vil gavne dem livet ud.


For nogle forældre kan det ikke gå hurtigt nok med at ungerne skal prøve alt muligt, - men når børnene selv nærer et ønske om et eller andet, - så må vi som forældre prøve at følge med. Vi har set mange tilfælde af at det også kunne gå over igen, - det skulle prøves, - næste år er det; badminton, ishockey eller fodbold (som iøvrigt står for en langt større skadesrate pr deltager end nogen skydesport).


Nogle forældre vil give slip og sende junior på skydebanen. Andre vil efter at, have læst sig igennem ovst lange smøre; drage en anden slags foranstaltninger; sætte sig ned med poden og; læse våbenloven, se youtubefilm om hardball, tilføj "accident" til søgningen, spille strategiske spil på bræt og skærm, få dem startet til almindelige skydning f.eks med enkeltskudsriffel, det koster medlemsskab og billige patroner (riflen køber man ikke, den låner sådan en i foreningen, - kan også købes nyt eller brugt).


Stil krav og mål for børnene - så har man ingen grund til bekymringer omkring softair.


Til sund opvækst hører blandt meget andet, også; knallertkørekort, jagttegn (16 år), bilkørekort (de måre køre med forældreinstruktør fra de er 17 år), at kunne ramme det man sigter på, være en god kammerat, lære selvforsvar, bage boller og lave mad. Når ungerne er fyldt 18 år er det for sent at give slip

PUBLICER
Varenr: Forældre og Softair

Velkommen til Arms Gallery´s web-katalog · Kraftig luftpistol (212 m/sek) 1.299,- · Ny lov om knive er trådt i kraft og mange nye spændende modeller og masser af klassikere · Kraftige luftvåben uden våbentilladelse · Besøg butikken · Demo og brugte våben frasælges · Svampeknive · Tools fra 99,- · Knive fra 49,- · Kvalitets el-air-soft-guns kit fra 999,- · Handsker fra 149,- · Rigtige beskyttelsesmasker fra 249,- · Børnebuegrej · Paintball komplet kit til 2 personer 1.998,- · Gerberknive · Clock gaspistol, pakkeløsning 1.400,- · Lovlige 4,5 mm luftvåben · MagLite store lygter, D-cell udgår · Lovlige-foldeknive ·