Lyddæmpere

Den amerikanske opfinder Hiram Maxim fremstiller den første seriefremstillede lyddæmper i 1902. Syv år senere fik han patent på sin idé­.

Hiram Maxims dæmper den smældende lyd, der opstår, når en eksploderende krudtladning danner gasser, der udvider sig lynhurtigt. Maxim inddelte en dåselignende cylinder i små kamre og skruede den fast på våbnets munding.

Når våbnet blev affyret, fangede kamrene i et kort øjeblik gasserne fra krudtet, som så blev afkølet inde i cylinderen. Gasserne forlod lyddæmperen langsommere og køligere, end de havde forladt våbnets munding. Eksplosionen larmede mindre og gjorde det muligt for fx attentatmænd at slippe ubemærket bort.

Hiram Maxim fik ikke sin interesse for skydevåben fra fremmede. I 1885 havde Maxims far, Hiram Stevens Maxim, opfundet maskingeværet. The Maxim Gun var historiens første transportable og fuldt automatiske skydevåben. Hans onkel Hudson Maxim var kemiker og opfandt røgfrit krudt.

Lyddæmpere til skydevåben kræver en særlig tilladelse.

Selvom lyddæmpere i sig selv ikke kan andet end at være et rør eller hulrum, – så blev det omfattet af våbenloven i år 2000.

Lyddæmperattrapper som ikke fungerer på ildvåben, – må handles og benyttes frit til f.eks modelvåben, softairguns, paintball mm

Visse dæmpere til softairguns, – har et indbygget stroboskop, – som flasher særlige 6 mm BB selvlysende kugler, ved passagen igennem “dæmperen” – dette bevirker at den selvlysende kugle lades og lyser i sin flugt igennem luften.

Der er masser af beskrivelser af hjemmebyggede lyddæmpere på nettet, – det er dog ikke helt ufarligt at experimentere med hjemmebyggerierne.

En del moderne våben har indbygget dæmperfunktion helt fra grundkonstruktionen, – der er næppe tænkt på at snyde fjenden eller dyrene i skoven, – men tværtimod om at sikre at skytten bevarer høresansen.