Champagnesabling – Sabre d´or – Sabrage

Blærerøve mænd og kvinder fra ind- og udland har lært at sable champagneflasker.

Vi har simple løsninger, – fra tarvelige Champagneknive til både dedikerede champagnesværd og gamle antikke sværd der kan benyttes til formålet.

I nyere tid er bl.a metoden blevet udbredt af Mads Christensen bl.a via hans bog “Den Store Blærerøv” (Læs den) – Skikken blev opfundet af officerer i Napoleons hære omkring år 1800. Efter et vellykket slag, var det skik at officererne hver donerede en flaske champagne.
For hurtig- og lystighedens skyld blev flaskehalsen “knækket” med et velrettet slag fra en dragon- eller husarsabel.

Champagnesabling, sabel der slår champagneflaskens hals af under korkproppen
Champagnesabling er hårdt ved klingerne, – og som det er kendt fra sport, – det kunne være ketchersport, – så bliver materiellet slidt og måske ødelagt, når det ikke benyttes til det, som det oprindeligt er tænkt til.

Det er muligt at Napoléon får æren for at åbne champagneflasker med sabel, – men så må han også modtage dommen for ødelagt materiel.

Man kan starte med at øve sig på enklere typer, – før man giver sig til at slå på den ægte vare.

Der er forskel på champganeflasker, – både udvendigt og dets indhold, – ligeså er sværd og sabler af meget blandet lødighed.

At åbne en flaske champagne med en lang ryttersabel er ikke særligt praktisk, indendørs. En kortere sabel gør det nemmere ikke at beskadige omgivelserne. Vi anbefaler en fodfolkssabel med en klingelængde på 40-70 cm. Selvfølgelig skal det være en antik sabel – gerne fra 1800-tallet, f.eks

Fransk Briquet, – som dansk livgardersabel: 1854 – sværdsstålsklinge i lækker original finish, incl sort læderskede med mund- og bundblik af messing.

Den originale udgave af dansk Livgardersabel M1854, oprindeligt en preussisk infanterisabel fra Slesvig-Holsten, taget som krigsbytte i 3-års-krigen.

Den originale M.1854 livgardersabel er særligt eftertragtet som “Champagne åbner”, – de 2 anførte modeller (DEN4127 og #D-4) kan gøre jobbet (#4127; dog ikke særligt holdbar og uden historiens sabel-sus), sværdmodellen er yndet som væg-dekoration; alene eller sammen med 8 – 15 andre, af samme slags, i en “sol”.

Det kræver lidt “tørtræning” at udføre åbningen elegant.
Tag en flaske og hold den med halsen fremefter.
Øv bevægelsen med at stryge nedaf flasken, så bevægelsen indlæres.
Kunsten består i at ramme flaskehalsen krans under proppen i et hurtigt, hårdt og præcist slag – lidt som staccato (et hurtigt perfekt rettet anslag, f.eks klaveret).

Fra mange steder forlyder det, at folie og ståltråd først afmonteres. Nogle vil opleve det som pænere og mere ordentligt at tage folien af, – en del flasker har folien en art blød overgang til flaskehalsens underkant og da kan det være en god idé at tage tøjet af toppen først, men… ville Kejserens Husarer gør sig sådant besvær, næppe… Af med toppen, skænk og skål

Ryst ikke flasken. Sørg for at champagnen har den rette temperatur – så går der mindre til spilde.

Kan champagnesablen bruges til andet?
Ja, som det køkkenredskab den er, – kan den naturligvis indgå som kagekniv til både bryllupper og fødselsdage.

Champagnesabler kræver ikke tilladelse. Der er tale om en flaskeåbner, altså et køkkenredskab.
Vi anbefaler at man søger om en gebyrfri tilladelse på Politi.dk, – men det altså ikke nødvendigt for at købe og bruge en Champagnesabel (XL flaskeåbner). Blankåbentilladelsen er nyttig, – hvis man også gerne vil samle på antikke blankvåben og udstille dem i sit hjem. I skrivende stund er tilladelsen gratis at ansøge på Politi.dk, men altså ikke nødvendig ved køb af Champagneåbnere.

Hvis budgettet ikke er så stort, kan en større antik bajonet også anvendes til formålet. Så skal man ubetinget have en blankvåbentilladelse, til købet.

Champagnesabling, videoclip:

Tip: Antikke blankvåbens læderskeder er ofte udsat for fejlbetjening, – prøv at holde sværd og læderskede lodret, – sådan at sværdet trækkes OP og skubbes NED i skeden, – da undgår man at en læderskede bliver knækket eller får sværdets spids ud igennem siden. Fejlbetjening er skyld i at antikke skeder går i stykker.