Macassar Ibenholdt

Til www´s med materialelære, – fjern det overflødige, – hug et billede af træet og et stykke træ på billedgoogle

Common Name (s): Macassar Ebony

Latinsk navn: Diospyros celebica

Distribution: Sydøstasien (opkaldt efter havnebyen Makassar på den indonesiske ø Sulawesi)

Tree Size: 50-65 ft (15-20m) høj, 1,5 ft (0,4 m) stammens diameter

Gennemsnitlig Tørret Vægt: 72 Ibs/ft3 (1150 kg/m3)

Massefylde (Basic, 12% MC): 0,89, 1,15

Janka hårdhed: 3.220 lbf (14.140 N)

Brudmodul: Ingen tilgængelige data

Elasticitetsmodul: Ingen tilgængelige data

Knusning Styrke: Ingen tilgængelige data

Krymp: Ingen tilgængelige data

Farve / Udseende: Har en dramatisk stribet udseende, noget der ligner zebrawood. Lys til rødbrun krop med mørkere brune eller sorte striber.

Korn / Texture: Har en meget fin tekstur og små porer. Kornet er sædvanligvis lige, men kan undertiden være låst sammen.

Endgrain: Diffus-porøse, små-medium porer i nogen specifik ordning, ensomme, med radiale multipla på 2-4 fælles, mineralforekomster tilstedeværende årringe utydelige, stråler ikke er synlige uden linse, parenkym netagtige, vasicentric.

Rådbestandighed: Heartwood er vurderet som meget holdbart i over for svampe henfald, selvom det angives at være modtagelige for insektangreb.

Bearbejdelighed: Tendens til at være temmelig vanskeligt at arbejde på grund af dets høje tæthed blunting virkning på knivene, og lejlighedsvis sammenlåst korn. Træet er også udsat for kontrol og opsplitning under tørring, og tørring fejl er ikke ualmindelige. Træet er fremragende til drejning.

Lugt: Macassar Ebony har en mild, lidt ubehagelig lugt, når der arbejdes.

Allergier / toksicitet: Selv alvorlige reaktioner er helt usædvanligt, har Ebony i Diospyros slægten blevet rapporteret som et sensibiliserende, og Macassar Ebony er specielt rapporteret at forårsage hudirritation. Se artikler Træ Allergi og toksicitet og træstøv Sikkerhed for mere information.

Priser / Tilgængelighed: Sandsynligt at være ekstremt dyrt, sammen med de fleste andre Ebony medlemmer i Diospyros slægten. Træet vokser langsomt, har en meget begrænset naturtype, og er stærkt ønsket til træets æstetiske appel og sejhed. Macassar Ebony er ikke opført som en truet art, men anses fortsat for at være i risikogruppen.

Bæredygtighed: Dette træ art ikke er anført i bilagene til CITES, men er på sin røde liste. Det er opført som sårbar på grund af en befolkning reduktion på over 20% i de seneste tre generationer, forårsaget af et fald i dens naturlige udbredelsesområde, og udnyttelse.

Fælles brug: Vveneer, high-end kabinet, billardkøer, musikinstrumenter og andre små specialbutikker poster.

Bemærkninger: Der er ikke meget mekaniske data om Macassar Ebony, men at dømme fra sin vægt, og egenskaberne af andre arter, såsom Diospyros crassiflora, dette træ er sandsynligvis være usædvanligt hårdt, tungt og stærkt.