om Gelblaster’s og Gellyballs

Gelblaster er efterhånden et velkendt fænomen. Eftersom at man visse steder i Fjernøsten og Australien ikke må skyde med paintball eller softairkugler af plastic, bruger man Gelblaster som koncept derude.

Kuglerne (Gellets) som vi sælger, består af det miljøvenlige materiale Natrium Polyacrylat, et materiale man kender fra hygiejnebind og babybleer – når kuglen er opfugtet består den af 35/36-del vand og 1/36-del polyester (hård plastic).

Kuglerne leveres tørre og skal fugtes i 0,5 til 2 timer før brug. De er ca 1 mm når de lægges i vand og suger væde til sig, til de bliver mellem 6,8 og 7,5 mm store (vær opmærksom på at der findes våben i forskellige kalibre).

Når kuglerne fugtes, absorberer de cirka 35 gange deres tørvægt (0,005 gram) i vand. Da Gellets primært består af vand, vil de efter endt skydning stille og roligt blive opløst og vandet fordampe.

I tør tilstand er kuglerne massiv plast, når de er våde minder de o paintalls som er runde og glatte med konsistens som blødt gummi.

Flere paintball- og airsoftbaner har taget Gelblaster til sig, – som en “soft-udgave” af paintball og der er ingen tvivl om at det er sjovt våbenlegetøj.

Når Gelblasters har en udgangseffekt på over 0,08 Joules, vil aldersgrænsen være 18 år (16 år med særlig tilladelse) for brug af Gelblaster, på godkendte baner.

Ved en udgangseffekt på under 0,08 Joule er våbnet blot omfatte af EUs legetøjsdirektiv i samme grad som f.eks Nerfguns.

Hvis Gellyball skal være sjovt skyder det 0,4-0,8 Joule altså meget hårdere end legetøjbagatelgrænsen.

Hvis du som bane eller institution, vil afprøve fænomenet – så er vi klar til at levere både små og store partier Gellyball udstyr og kugler.

EU´s legetøjsbagatelgrænse er 0,08 Joule og at alle luft- og fjederbøsser der skyder hårdere end 0,08 J er omfattet af loven, sådan at det kræver: alder min 18 år for køb af disse.

Når Gellyballs er kraftigere end 0,08 J og omfattet af våbenloven, – skal skydning også foregå på privat område, – hvor man har fået lov til at være. På skydebaner gælder der særlige regler, bl.a skal skydebanen være omfattet af en særlig skydebaneforsikring, tilses og godkendes af politiet, til dette brug, – bl.a skal evt sikkerhedsnet og beskyttelsesmasker, være fremstillet til formålet.

Gellyball er udbredt i Asien, – hvor airsoft med plastkugler mange steder er forbudt. Man skyder da med en ca 1-2 mm stor kugle som opsuger vand på ca 30 minutter og derpå vokser til ca 6,5-7,5 mm. Materialet er polyester, kemien stammer fra bleer og damebind, miljøvenligt.

EU´s legetøjsbagatelgrænse stopper ved udstyr der udslynger faste legemer med en energi højere end 0,08 Joule.

Testkuglerne: Vægten på kuglen efter 2 timer i vand er 0,183 gram,  hæver til størrelse / kaliber 6,8 mm, og efter 12 timer i magasinet bliver kuglen en smule mindre og vægten reduceret til 0,174 gram.

Er en Gellyballkugle et fast legeme? Hovedparten 35/36-del er vand. Vi tolker det som en smattet airsoftkugle og forlanger at kunden er min 18 år. Jeg forestiller mig at et supermarked/legetøjbutik vil påstå; at der er tale om en vandpistol når deres Gellyballguns skyder 3-5 gange hårdere end legetøjsbagatelgrænsen. Vi mener at der er oplagt fare for øjenskader.

Vi har DD lavet et prøvekøb i Supermarkeder og Legetøjsbutikker uden alderskrav. Deres guns er mage til de typer vi sælger.

I æsken kan man læse at de skyder 175 fps og vi har testet dem ud af pakken med chrono til 47 m/sek = 0,253 J.

Der er en low-velocity 100 fps pibe i æsken, – som man kan skrue i, den har vi målt til: 32 m/sek = 0,117 J) – supernemt at skifte imellem den ene eller anden pibe (smart tænkt).

En Gellyballgun som sælges uden aldersbegræsning må skyde højest 0,08 Joules; en energi der opnåes ved en hastighed på 29,6 m/sek når testkuglen er nyligt opfugtet (vægt 0,183 gram) og 30,3 m/sek når kuglen har ligget i vand i 12 timer og vejer 0,174 gram.

Ammunition til luft- og fjedervåben er ikke omfattet af lovbekendtgørelserne, før der er tale om udførsel fra Danmark.

Gellyballguns der affyrer faste legemer og skyder under 0,08 er omfattet af EU´s legetøjsdirektiv. Og Gellyguns der skyder over 0,08 J er omfattet af Lovebekendtgørelsen om våben og er der i undtaget som luft- og fjedervåben, hvor der er nævnt 4,5 mm som maximalkaliber – dog er er yderligere undtaget; luft- fjeder, gas og kulsyrevåben; der skyder med hardball- og paintballs uden kaliberbegræsning når ammunition er; hardballkugler af massiv plast, paintballkugler ellerkugler af blødt gummi. Kva Gellyball-kuglernes grundmasse er hård plast, opfører sig som paintballs og har konsistens som blødt gummi, er Gellyballguns at sidestille med tilsvarende hardball- og paintballvåben.

Våben – uanset som de er regnbuefarvede eller sorte, plast eller metal,- transporteres tildækket i etui, taske eller lign.