om Butterfly- og Balisongknive

om Balisongknive

Der findes Balisong-trænere, – altså en stump type, – som ikke kan blive skarp eller spids, disse kan man træne med og folde sin butterfly ud og ind, – uden at man kommer galt afsted.

Vi har også typer som ikke kan slåes ud hurtigt idet der sidder en fjederbelastning i grebskallerne der gør at kniven er 2-håndsbetjent.
Butterfly- eller Ballisongknivene er en knivtype (§2), som i Danmark kræver en ganske særlig tilladelse at købe. Vi har PT ikke nogen til salg, – men kan du få en tilladelse, – må vi jo sørge for at du kan handle lokalt.

Balisonger er foldeknive med et 2-delt skæfte, bestående af 2 hængslede håndtagsdele, – disse kan vippes 180°. Folder man begges sider modsat er knivsbladet fremme. Når kniven er foldet sammen er knivsbladet beskyttet i en slags hylster. Skæfterne er fæstet til knivklingen med tværgående nitter eller bolte. Skæftedelene kan være være smalle, – er de brede er de ofte forsynet med huller for at gøre kniven lettere og dermed hurtigere / mindre anstrengnede at åbne.

I bunden af skæfteskallerne er der en lås (latch) som holder kniven enten åbnet eller lukket, – på knvisbladet er der ofte 2 endestop i form af en bolster eller pin som fixerer bladet, i dets åbne og lukkede possition, – blot ved pindens tykkelse kan der forekomme et lille spænd over skæfteskallerne som holder låsen fast i sin position i modsatte sides greb.

Låsen (latchen) skal sidde på den skæftedel som har bladets skarpe side, idet man holder fast i den skæfte-del som ikke har nogen låse-del, – når man åbner kniven. Hvis låsen sidder på den forkerte skæftedel, er der tale om enten en tveægget klinge, – eller en lortekniv, – som man kan komme frygteligt galt afsted med.

Oprindelsen er Tagalog, – en befolkningsgruppe fra området omkring Manilla, Filipinernes hovedstad. Balisong er 2 ord, – “Bali” som betyder (knæk, bøj, bræk, fold) og ordet “Song”´s oprindelse er i ordet “Sungay” der betyder (horn, spids etc). Batangas og lign ord ses også benyttet. På Filipinerne hedder kniven også “Bente-Nuebe”, som er et ord der svarer til dens længde i centimeter.

På disse kanter har vi kaldt dem; “sommerfugleknive”, “filipinerknive”, “filipinske fiskeknive”, “ballisong” og butterflyknife.

Skæret på en ballisongtræner er meget bredt, – lige så tykt som resten af metalskinnen.

Balisongtrænere, – er en tilsvarende genstand, – dog uden det skarpe blad. Disse er set som øl-oplukkere og lign, – vores Balisongtrænere er med en klingelignende metalskinne som er hullet og har samme bredde på begge sider af kniven, – hullerne i klingen letter metallet, – så det har samme vægt som som et knivsblad, med store huller i klingen er det også muligt, på afstand at skelne en Balisontræner, fra en Balisongkniv. Klingens huller er placeret så klingen ikke kan gøres skarp, – vælger man at forsøge at gøre en Balisongtræner skarp, – er den ikke længere en Balisongtræner.

Balisong USA:

Balisong USA, – blev senere til Benchmade Knives, – som stadigvæk benytter sommerfuglen i sit logo.

Balisong eller Butterflyknive blev populære i Danmark, efter den “store yo-yo-tid” i 80´erne, – problemet lå ikke i en masse Ballisongknivsdrab, – men mere at, dem der havde knivene gik med dem overalt og “flaksede” med dem, de samme steder de årene før havde gået og yo-yo´et DVS f.eks midt på gågader og torve, – det var dumt, – og det kunne myndighederne ikke lide. Det store ryk kom efter film som Karate Kid og lign film, – hvor der var gjort brug af Ballisong´en på det hvide lærred. Som med så meget andet lov blev disse knive omfattet af loven på et lidt skævt grundlag idet det, – på pågældende tidspunkt allerede var ulovligt at gå med den slags knive på gade og vej.
Knivtypen er bl.a brugt af Fillipinske fiskere, – med behov for en foldekniv (hurtig, at få ud af skeden og sætte den tilbage igen, med blot een hånd), – på Fillipinerne havde man tidligt evner og materialer til at lave knivstål, – men man havde ikke regnet ud at lave en fjeder. Ballisongen er et tydeligt eksempel på at vi kloden rundt har samme behov, – men har valgt at løse opgaverne på forskellig facon.

Balisongkniven er et fint eksempel, som kan lignes med, en masse andre menneskelige konstruktioner og maskiner, – som efter opfindsomhed og evner gør det samme, forskellige steder på kloden, – men tager sig forskellige ud, – nemt for de fleste at se forskel på en panfløjte og en blokfløjte, – den ene er resourcespild bestående af en række rør ved siden af hinanden, – hvor blokfløjten er eet rør med en række af huller som bestemmer fløjtens lyd. På samme vis er Balisongknive et praktisk arbejds-redskab fremstillet et sted på kloden, – hvor man godt kunne smede en knivklinge, men ikke havde evnerne til f.eks at fremstille en fjeder til en simpel bladlås ála den man kender fra europæiske foldeknive.

Haller Stahl modellerne; 93, 92, 91 og 90

Lov om knive og blankvåben m.v. af 27/4-16 § 2.Det kræver tilladelse fra politiet at erhverve, besidde, bære eller anvende §2 nr 5) foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af én hånd (butterflyknive). —

Da det i sin tid var nyt, at knivtypen var omfattet af særlig tilladelse, – havde man ikke formuleret sig lige så fint i lovteksten, som ovnf, – da havde man nærmest fået lavet det sådan, at alle foldeknive med et 2-delt skæfte var omfattet, – de fleste foldeknive har jo et greb på hver sin side af klingen.

Har du yderligere at tillægge dette emne, – send da en mail@armsgallery.dk

om Butterfly- og Balisongknive

Tilbehør mm.