Søg
Avanceret søgning
 
04-07-2015 11:49:44

Buer, - historie

Herunder ser du en kort historisk beskrivelse af bueskydning

Imellem nedenstående data, - ligger mængder af andre vigtige begivenheder, - som vi af pladshensyn har valgt at spare dig for:

De første pilespidser er fundet i Afrika, og menes at have været brugt ca 50.000 år før kristi fødsel (åfkf). Brugen af spydspidser, knive og økser går endnu længere tilbage, - men det er oplagt at en bue er nemmere og mere behændig at bruge end et spyd i en tæt bevokset skov, - buer fra 50.000 åfkf er af ukendt facon/type, - da disse sikkert ved brud er blevet ændret til andre værktøjer eller simpelthen er brændt på bålet.

32.000 åfkf, - er der tegn på at de Australske aboriginaler, har skudt fisk med bue og pil, og tilberedt dem tæt på floder og kyster.

25.000 - 18.000 åfkf Ildhærdede pile-ender, med spidser af flint, der er fastgjort med klister fra dyr og bevikling af plantefibre.

18.000 - 9.000 åfkf: Fundet af et begravelseskammer i San Teodore grotten på Sicilien, - finder man den begravede med spidsen af en flintspids. I tyskland finder man Pileskafter der dateres til år 9.000 åfkf.

9.500 åfkf: Pileskafter med kærv til buestrenge er fundet i Ahrensburgkulturen ved Istidens slutning.

Spidser og andre buedele kan ses på Nationalmusset i København.

9.000 - 6.000 åfkf: I Danmark, finder man buer der dateres fra mellem 8.000 - 6.000 åfkf, der er fremstillet af Bl.a Elmetræ. Buebenene på disse fund er en smule fremstrakte i top og bund. På stenmalerier, dateret til 7.500 åfkf ses Egyptere og mørke bueskytter med bue, pile, kogger og lændeklæde.

6.000-3.000 åfkf: Sommeren 2012 finder arkæologer en 166 cm lang bue på bunden af Horsens Fjord. Den er næsten intakt, hvilket gør den til en kostbar forhistorisk skat. Buen er cirka 7.000 år gammel og hjælper med ny viden om Jægerstenalderfolket i Danmark.

Dateret 5.000 åfkf, findes aftegninger af buejagt og soldater med bue og pil. Ca år 3.292 åfkf dør en Ca 46 årig gigtbesværet mand (Kaldet Ötzi) på Similaun Gletscheren, der idag udgør grænsen mellem østrig og Italien. Hans krop findes 19. Sept 1991, og efter et par års research, kan man afdække hans liv og færden. Udover at være klædt i skind fra top til tå (foret med græs), bar manden på en rygsæk med ramme og et værktøjsbælte med værktøjer; et quiver med 14 pile, en flintkniv og en kobberøkse (!), (kobberet bør først være forarbejdet af mennesker ca 1.000 år senere). Af mandens hud og hår analyserede man høje koncentrationer af både arsenik og kobber, - hvilket tydeligjorde at manden enten havde gravet kobber eller forarbejdet det, - nærmeste kendte kobbermine lå 120 Km inde i Italien. Mandens pilekogger, havde en beskytter til at holde fanerne tørre og pilespidserne var af flint. Nogle af pilene i koggeret var kortere end andre, nogle pile var påbundet faner højre om og andre venstre om, - beviklinger og pilelængder kan måske have noget at gøre med at han ikke havde lavet dem selv, men måske byttet sig til dem, - f,eks med kobber som han enten udvandt eller forarbejdede. Manden var død på Gletscheren, skudt bagfra i skulderen, der forårsagede stærke smerter og et stort blodtab, - i 2001 finder man ved et scan af Ötzi, - en pilespids i hans brystkasse. Ikke langt fra findestedet, - hvor han lå død enten af blodmangel eller af hyperventilering over flugten fra skytten der skød ham ned bagfra. Ötzi havde også et dybt sår i sin højre hånd, ødelagte knogler ved håndledet og i fingrenes knogler - som han havde fået kun ganske få timer før sin død, - muligvis har han holdt en kniv eller et andet redskab. Ötzi var 159 Cm høj og ud over sin gigt døjede han med orm.

Ötzi fra Gletcheren

Ötzi er ikke noget kønt syn, - men han ligger på Sydtyrols arkæologiske museum i Bolzano (Italien).
  • Ötzi blev myrdet af en rival inden for sin egen klan, på grund af nærrighed eller hævn
  • Ötzi faldt i strid med en rivaliserende klan
  • Ötzi var offer for et rituelt mord, med åndelige fortegn, - en vigtig brik i det puslespil er kobberøksen som har været et dyrt maktmiddel, - noget tyder på at Ötzi har været højt rangeret, - måske klanhövding
Ötzi´s død er således et af Verdens ældste mordmysterier og genetiske undersøgelser viser at han ikke har nogen nulevende efterkommere.

2.800 åfkf dukker de første kompositbuer frem, - buerne er lavet af træ, med forstærkning af horn fra dyr og samlet med klister og indvolde fra dyr. Strengene var lavet af fåretarme. Der skulle 2 til at strenge disse kraftige buer, - der kunne skyde omkring 370 meter. Den tids krigspanser var ikke lavet til at modstå pile og derfor kunne relativt få, men veltrænede egyptere på deres lette stridsvogne let udmanøvrere modstandere i store antal. Egyptiske buer mellem 2.300 og 1.400 åfkf er velbevarede med en varierende længde på 62" - 68" tommer. Pilene var 34" - 37" tommer lange med flintespids og 3" tomme lange faner og en vægt mellem 11 og 14 gram.

2.600 åfkf: Ved kæmpepyramiden Caral Ca 125 Km Nord for Lima i Sydamerika er der tydelige spor af bue og pil i den periode, hvor byerne i området var menneskenes samlingspunkt i nærmere 600 år.

I historiske slag er bue og pil involveret, - f.eks ved slaget om Marathon i 490 åfkf. Hanibal brugte bueskytter i 260 åfkf. Parthianske Bueskytter fra området mellem Iran og Afghanistan blev berygtede for deres "Parthianske skud" der bestod i at de på hestryg red igennem modstandernes folk og foregav at flygte mens de skød "baglæns".

53 åfkf: Parthianerne forsøger at indtage Rom, men må indse at bue og pil er et for ringe våben imod Romernes pansrede forter og borge. i år 37 åfkf, - forsøger Romerne at indtage Parthia, men må trække sig tilbage med tab på mange 1000 soldater.

Hunnerkongen Attila, der regerede fra 434 til 453 år efter kristi fødsel (åekf), - med kongerige i det nuværende Ungarn og indtog i sin regeringstid et stort område der strakte sig fra det Sorte hav til det Kaspiske hav og op til Rhinen. Mange af hans soldater var bueskytter og i regeringstiden havde han mellem 300.000 og 700.000 soldater.

I 1.066 åekf slaget ved Hastings, - Kong Harald afventede en invasion af William fra Normandiet. Man mener at Kong Harald døde af at få en pil skudt i øjet, - hvilket gav sejren for William.

1.099 åekf Engelske riddere og armbrøstskytter går til angreb mod den Muhamedanske hær, som hovedsageligt består af beredne bueskytter med laminatbuer.

2. August 1.100 åekf, - bliver Kong William den 2. skudt med en pil under en jagtulykke (Muligvis et komplot arrangeret af Williams bror, der efterfølgende må overtage tronen).

1.100 - 1.135 åekf Kong Henry D. 1. proklamerer at en bueskytte bliver benådet, hvis han skyder et andet menneske under sin træning.

1.208 åekf Temujin blev Khan af Mongoliet (Djengis Khan). Mongolerne var toptrænede soldater og behersked blandt flere våbenarter bueskydning fra hesteryg. Mongolerne brugte 100 punds buer, hvor strenge blev trukket med en tommelfinger-ring. Disse buer, var dødelige på op til 275 meters afstand og havde en totalrækkevidde på nærmere 600 meter. De Mongolske soldater bar næsten ingen kropsbeskyttelse, bortset fra en tætvævet silkeundertrøje, - der løsthængende under tøjet gjorde det ud for et avanceret pilefang, der gjordet let at få selv slebne stålspidser ud, ved at trække i snipperne omkring indgangshullet, - "silke-redningen" kunne også forhindre grimme infektionssår. Det Mongolske rige strakte sig fra østrig over Rusland, Persien, Vietnam, Korea og Kina. Indtagelses mønstrene var højest forskellige fra by til by, - men regnen af pile fra mange 1.000;er mongolske skarpskytter, har været uimodståelig.

1.307 åekf, - Historien om Wilhelm Tell, der på udfordring, skal ramme et æble på hovedet af sin egen søn, der står bundet op af en pæl. Tell rammer æblet, - men bliver efterfølgende spurgt om, hvad han skulle med 2 bolte (pile til Armbrøst), - hvortil Tell svarede at den var tiltænkt "adelsmanden", der påtvang ham at skyde på hans egen søn, - såfremt at Tell havde ramt sin egen søn.

19. Juli 1.333 åekf: Slaget ved Hallidon Hill, den Skotske hær på 22.000 tungt armerede og bevæbnede soldater besejres af Kong Edward D. III´s knapt 2.000 bueskytter og riddere, - hvilket beviser værdien af Englands nye langbuer.

1.340 åekf: Engelske marinere var på skibene udstyret med særlige pile med halvmåneformede knive, der kunne ødelægge de franske skibes rigning. Disse spidser bruges også idag til Bl.a fuglejagt.

26. August 1.346 åekf: Slaget ved Grecy, - Kong Edward D. III lægger sig i krig med franskmændende. Et sagn siger; Da det regner meget kraftigt afstrenger de engelske bueskytter deres buer og lægger strengene i tørvejr under deres hjelme. Da det kommer til kamp, kan de franske bueskytter, hverken ramme eller skyde særligt hårdt, - hvorimod englænderne kun mister 50 mand, må de franske styrker efterlade 1.542 franske riddere dræbt på slagmarken.

19. September 1.356: Kampen om Poitiers, - Edward D. III bekriges af den onde Prins John D. II af Frankrig. Englænderne lavede et baghold og skød de måbende franskmænd, der igen havde problemer med både landskab og udrustning. Kong John D. II blev taget til fange og sat i Tower of London, - med en løsesum på 3.000.000 guldkronestykker for hans løsgivelse.

1.450 åekf: Første erindring om sangen; Robin Hood og munken.

1.457 åekf: Kong James II af England VIL forbyde de tidligere varianter af Golf og Cricket, - da det forstyrrede og lagde beslag på bueskydetræningen.

1.477 åekf: Kong Edward IV af England FORBYDER de tidligere varianter af Golf og Cricket, - da det forstyrrede og lagde beslag på bueskydetræningen.

1.492 åekf: Leonardo Da Vinci tegner og konstruerer en avanceret armbrøst til hoffet i Frankrig (Kong Francis D. I).

1.500 - 1.550 åekf: Sangene om Robin Hood er blevet flere. Lady Marian er ikke med i disse sange, så hun må være trådt til i historiefortællingerne.

1.500-tallet; Flitzboge er plattysk for pil-og-bue, - Flitz stammer fra det ældre franske ord for at flyve. I moderne sprog kan en flitsbue også være en kort og nem betegnelse for børnebuer, - altså et ord voksne har brugt i stedet for bue-og-pil.

1.508 åekf: Armbrøste forbydes for at øge brugen af engelske langbuer.

1.509 åekf: Den 18 årige Kong Henry D. VIII udmærker sig ved at være en overordentlig god bueskytte.

1.510 åekf: Kong Henry indkøber 40.000 nye buer i Venice.

1.520 åekf: Kong Henry D VIII viser sine færdigheder ved i frankrig at skyde med langbue (Ved et selkab holdt af den franske konge), hvor Henry gentagne gange træffer i midten af et buemål på 220 meters afstand. Musketten opfindes også dette år og den ses hurtigt som en overlegen afløser for; buer, armbrøste og pile.

Men i; 1.534 åekf Kong Henry bestiller 30.000 buer, der skal opbevares i Tower of London.

1.545 åekf: Kong Henrys flagskib "Mary Rose" synker ved Portsmouth nær den engelske kyst. Skibet blev dog først fundet i 1982, hvor man fra skibets indre kan hæve over 100 flotte laminerede langbuer. Der blev også fundet pile, der i sæt af 24 stk var pakket i et rundt stykke læder med 24 huller i, - dette for at sikre at gåsefjersfanerne ikke blev ødelagt under transport. Pilene var nøjagtigt lavet med skafter på 800 mm med 10 mm tykkelse, - nock var monteret (fremstillet af ben). Buerne trak 95 pund. Optegnelser viser at en trænet bueskytte kunne skyde 12 pile i minuttet, - man kan næsten forestille sig, - 20.000 mand der skyder samtidigt (En himmel sort af pile).

1.595 åekf: De engelske soldaters buer, beordres udskiftet med musketter.

1.798 åekf: Sultan Selim, skyder bevidnet af engelske ambassadører, - 889 meter med sin bue, - en længdeskydningsrekord, der holder i over 20 år

1.872 åekf: Ephraim Morton i Plymouth, Massachusetts USA, får en pris for sin opfindelse af en delbar bue, med ben af stål.

1.896 åekf: De første olympiske lege som vi kender dem i dag. i år 1.900 åekf med bueskydning fra 1.904 åekf skyder kvinderne også med bue og pil til olympiaderne.

Fra 1.920 til 1972 åekf: - er der ingen bueskydning ved olympiaderne.

1.937 åekf Ben Pearson starter masseproduktion af buer. Fra 1.939 til 1.967 har der været over 800 ansatte på hans fabrik.

1.939 åekf, - James Easton eksperimenterer med aluminiumspile.

1.942 åekf Earl Hoyt etablerer HOYT ARCHERY CO i USA.

1.951 åekf, - Max Hamilton opfinder og markedsfører "Plastiflech" en plastfane, til erstatning for naturfjer.

1.953 åekf: BEAR MFG konstruerer og sælger de første moderne fungerende recurvebuer.

30. December 1.969 åekf: Buejægeren Holles Wilbur Allen, tegner patent på sin Compoundbue efter 3-4 års arbejde. Compoundbuer introduceres på Las Vegas Shotshow 1.970.

1.971 åekf: Pete Sheply grundlægger PSE Archery Company. Flex Fletch starter produktionen af deres plastic faner.

Oktober 1973 åekf: Arms Gallery åbner og af varekatalog Nr 1, fremgår et omend smalt, - så varieret sortiment af kvalitetsbuer.

1.979 åekf: Arms Gallery starter import af buer fra England og Skotland, - direkte ab fabrik kommer; programmerne fra Barnett International og Border Archery.

1.982 åekf: Man ser de første CAM-hjul (Computer beregnede, - æggeformede compoundhjul, der giver større let-off og bedre acceleration). 3-D Bueskydning startes også dette år.

1.983 åekf, - Easton udvilker en pil af kulfiber.

2.006 åekf: Browning laver en familiecompoundbue, - med varialbel træklængde, - samme familie kan således nøjes med een bue, - der ikke skal justeres ind efter skytten, - skyder fabelagtigt.

Fremtiden vil bringe, - lettere, stærkere og hurtigere buer, - udviklingen har ikke ligefrem været så forbandet stor over de sidste 50.000 år, - måske fordi at enkelt er godt...

Varenr: Buehistori

Velkommen til Arms Gallery´s nye web-katalog  ·  vi leverer dag til dag med GLS  ·  forudbestilte varer kan hentes i eller foran butikken (click-n-collect)  ·  Hold afstand  ·  Kraftig luftpistol (212 m/sek) 1.499,-  ·  GI Sportz Paintball  ·  Nite Core lygter  ·  Enhåndsbetjente foldeknivsmodeller og masser af klassikere er tilbage  ·  Kraftige luftvåben uden våbentilladelse  ·  Svampeknive  ·  Tools fra 99,-   ·   Tippmann  ·  Knive fra 49,-  ·  Kvalitets air-soft-guns kit fra 999,-  ·  Paintball  ·  Empire Paintball  ·  Handsker fra 149,-  ·  Rigtige beskyttelsesmasker fra 299,-  ·  Børnebuegrej  ·   Paintball komplet kit til 2 personer Før 1.998,- Nu kun 1.666,-  ·   Lovlige 4,5 mm luftvåben  ·  Luftpistoler  ·  Luftrifler  ·  Håndjern   ·   Pusterørs sæt fra 179,-  ·  Hardball  ·  Åbent alle hverdage fra 11 - 18 og lørdage fra 11 - 14 (Lukket søn- og helligdage)  ·  Buegrej til private, ryttere, eventfirmaer, jægere og fiskeri  ·  Camouflage net i metermål  ·  Warrior Assault Systems  ·  Airsoft Specialist  ·  Taktisk udstyr, bælter, tasker, lommer, veste, lygter, specialværktøjer  ·  Kanoner i mange størrelser og typer  ·  1000 knive udstillet i butikken  ·  LaserTag------*, professionelt udstyr til udlånsbrug på baner  ·  BowTag udstyr til skoler, fritidshjem, eventfirmaer, skydebaner   ·   Softair   ·   Lygter   ·   Beskyttelsesmasker og andet sikkerhedsudstyr   ·   Stokke til vandring, spadseretur og kirkebrug   ·   Overskudsvarer   ·   Sværd   ·   Sabler   ·   Udlejning af udstyr til teater, film og foto  ·  Vagtudstyr   ·   Håndjern   ·   Værksted   ·   Våbenolie, fedt og andre plejemidler   ·   Økser   ·   Leatherman Tools   ·   Heckler & Koch Softair   ·   Knive   ·   Colt   ·   Ruger   ·   Walther   ·   Smith & Wesson   ·   Swissarms   ·   JT paintball   ·   NiteCore   ·   Peberspray imod særlig våbentilladelse  ·  Elite Force  ·