Søg
Avanceret søgning
 
08-11-2012 15:00:12

om Køkkenknive

Der er ikke nogen grund til at have et kæmpe arsenal af køkkenknive, - der er 4-5 grundlæggende typer man bør have, - og man kan da med fordel have 2 måske 3 af den samme slags.
 • Urteknive bruges når du skal; skrabe, skrælle, pille, rense, skære frugt og grøntsager, - man kan snildt have et par stykker af findes med og uden serrateret æg.
 • Brødknive brød deles og skæres med en brødkniv med bølgeskær, som let skærer igennem skorpen, - nogle er tilhængere af skråtskåret æg, - denne kan drille den venstrehåndende og give skæve skiver,
 • Kødnive er mindre og mere håndterbar end den store kokkekniv. Bruges til at skære og tranchere både råt og tilberedt kød. Lidt nemmere at styre. Vælger man en type af keramik, - skal der skæres ikke trykkes.
 • Kokkeknive er en bredbladet kniv til at skære og hakke; urter, kål, rodfrugter og andre grøntsager. Knive med et let buet blade kan vuggeskære alt fra bladgrønt og nødder.
 • Filetkniven er en smal ofte lang kniv med fleksibelt blad til filetering af fisk og alle andre kødtyper.

Andre knive kan være rare at have, - men vil for nogen, -  bare være i vejen:

 • Tomatkniven
 • GingTsu (TV-reklamekniven der skærer støvlesnuder af)
 • Fiskekniven
 • Kødøksen
 • Benstrygeren
 • Udbeneren
 • Sildehapseren
 • Div asiatiske specialknive til Sushi og grøntsager

Sæt lidt penge af til ordentligt slibegrej, - spar hellere på antallet af knive og køb et strygestål, et ordentligt slibesæt og måske en lækker sag der kan stå i et hjørne og løse slibeopgaverne uden at du skal grave alt muligt udstyr frem.


Tips til køkkenknivkøb:


Når man står med flere knive foran sig, kan det være svært at gennemskue hvilken kniv, der er den bedste. En god kvalitetskøkkenkniv kan kendes på, at den opfylder følgende kriterier:

 • Hygiejne: Kniven har ingen mærkbare sammenføjninger eller sømme ved overgangen mellem skæfte og blad. Dette er vigtigt da der kan samle sig bakterier i alle ujævnheder.
 • Rustfrit: Bladet har en fint poleret og glat overflade – jo finere bladets overflade er slebet eller poleret, jo mere modstandsdygtig vil kniven være over for rust.
 • Sikkerhed: Det er lidt som at købe sko og handsker, - kniven skal passe. Skæftet er ergonomisk designet og med fingerbeskytter for at give et sikkert greb, hvor hånden ikke kan glide ind over skæret. Kniven har ret vægt og ballance, det giver en sikker og komfortabel brug - også når kniven skal bruges i længere tid ad gangen.
 • Højre/venstre: Mange knive er ambidextrous, - lige gode at bruge med højre som med venstre hånd, - der er dog visse knive som er svære at bruge for venstrehåndede, - både fordi skæret er skråtskårent eller skæftet er udformet til højre hånd.

 Pas godt på dig og din kniv:

 • Din kniv holder længere, hvis du passer godt på den. 
 • Køkkenknivene skal ikke ligge og rodde i en skuffe, - man kommer let galt afsted og klingerne bliver ødelagt, - skuffen skal holdes ren og indelt med plads til køkkenknive (så de ikke rammer hinanden). Brug en knivmagnet - findes i glatte ståludgaver, - lad ikke kniven "klappe" ind på magnetskinnen. Visse skinnetyper kan ødelægge knivene. Knivblokke er kønne uden på og SNAVSEDE inden i.
 • Kniven er en KNIV: Brug den ikke som; kastevåben, brækjern, oplukker, dåseåbner eller til at skære plastemballage op med. En udfordring som at carve i græskar - kan ende med knækket eller sprængt knivsblad.
 • Snavsede og sløve knive er ofte årsag til ulykker, - hold dine knive rene (bland ikke kødsafter og rå grøntsager sammen), - og brug lidt tid på at holde dine klinger skarpe. Den tid du bruger på klingerne kommer hurtigt hjem igen.
 • Og pas så altid godt på. Grib aldrig ud efter kniven når du taber den, - du skal heller ikke bryde faldet ved at bruge lår eller fod - hvis du ikke kan finde ud af at holde på en kniv - er du til fare for dig selv og dine køkkenkolleger. Hold fast på kniven, - eller lad den falde.

 Gode råd til køb af køkkenknive:

 • Lad dig ikke lokke af dyre varemærker eller smart design - med mindre det bare skal hænge og se dyrt ud.
 • Kniven skal ligge godt i hånden på dig.
 • Skæret skal være lige på halvdelen af bladets længde - dvs. når du holder kniven mod et skærebræt, skal mindst halvdelen af knivbladet ramme skærebrættet.
 • Kokkekniven skal også have en god højde, så du kan hakke, uden at fingrene støder imod skærebrættet. Og bladet skal gå en lille smule opad i spidsen, så du kan lave gyngende vuggebevægelser, når du f.eks. skal snitte bladgrønt og hakke nøddekerner.
 • Knivbladet må ikke være for tyndt, da kniven så har tendens til at kile sig fast, f.eks. når du skal dele store grøntsager. En god tykkelse i overgangen - et lille parérstykke fra skaft til knivblad er også godt, da det giver beskyttelse og gør kniven rar og sikker at holde på.
 • Hvor lang kniven skal være, er en temperamentssag - det afhænger helt af, hvad du selv synes, du kan håndtere. Brug devisen, - tag ikke mere frem end du skal bruge.
 • Stålet er også vigtigt - her skelner man mellem pladestål (udstandsede klinger) og smedestål, som er et hårdere, stærkere og mere holdbart materiale, der holder skæret i rigtig lang tid.
 • Og sidst men ikke mindst, spørg om du må prøve kniven, inden du bestemmer dig. Tag evt. et løg med i lommen, som du kan teste den på! Vi har et skærebrædt.
 • Gammel overtro siger at man ikke giver en kniv bort - få en skilling for kniven, - når du giver den bort.

Det er lovligt at købe køkkenknive hos os, - vi forbeholder os retten til at afvise et salg, - hvis kniven ses tiltænkt et ikke anerkendelsesværdigt formål.

Det er også lovligt at bruge køkkenknive hjemme i sit hus, - de må gerne hænge på væggen uden man har en blankvåbentilladelse.

Du må også gerne transportere dine køkkenknive - f.eks i en taske, - på en sådan måde at du ikke umiddelbart kan trække den eller dem frem. Vi anbefaler at man pakker sit knivgrej godt ind, - så man ikke kommer galt afsted, - hvis man nu skulle falde eller lign.

De fleste ulykker sker i køkkenet hører man (og så spiser vi dem bagefter), - desværre er der også alvorligere ulykker, - sløve knive er med til at det hele kan smutte, - man trykker hårdere eller skal bruge flere krafter - livet er for kort til dårligt værktøj.

Man hører alt for ofte at vold i hjemmet indebærer brug af køkkenknive - dette er naturligvis meget ubehageligt - vi kan kun opfordre til at familiefejderne holdes fri for slagsmål af enhver art.

Vi er store tilhængere af at børn i en tidelig alder lærer at betjene en kniv, - det starter i køkkenet - en 5-7-årig kan sagtens snitte agurkeskiver (start f.eks med en ostehøvl). Lange, spidse knive er svære, - de kræver øvelse og håndelag - vi anbefaler korte knive - måske med en afrundet spids til unger og andre nybegyndere. Børn må ikke selv købe knive i vores butik, - heller ikke køkkenknive.

Køkkenkniven er et af menneskets vigtigste redskaber - har existeret i mange udformninger og materialer igennem 1000-vis af år, - lange knive er brugt på disse kanter siden Jægerstenalderen for små 15.000 år siden.

Visse køkkenknive er hærdet meget hårdt - når man øger knivstålskvaliteten kan det forekomme at klingerne bliver glashårde - den slags klinger kan knække, - hvis de udsættes for bræk eller tabes på et hårdt gulv.

Hårde knivsklinger vil også tage lidt længere tid at få rigtigt skarpe - til gengæld holder de skæret meget længe.

Knivene opbevares bedst i en køkkenskuffe med seperat holder til hver kniv, - hvis køkkenknivene skal hænge på væggen, - kan stålknivene med fordel hænges på en knivmagnet, - Victorinox laver nogle fine magnetholdere i stainless som ikke laver hakker i klingerne.


Mange gammeldags kokke- og kødknive er lavet med et højt indhold af kulstof i klingerne. Højt kulstofindhold giver letslebne klinger - bruges knivene tid og gider man give dem en smule mad-olie vil man aldrig opleve så meget som en rustplet, - denne gammeldags knivtype må dog slibes lidt oftere - det er tilgengæld gjort hurtigt på sten eller strygestål.

Moderne knive af rustfrit og syrefast stål, - kan godt ruste - efterlader man lidt æblesaft, ketchup eller tomat på stålet vil der kunne komme overfladerust som er svær at få væk igen, - god køkkenhygiejne indebærer at man gør rent efter sig.

Man vasker køkkenknivene op i hånden, - nogle køkkenknive er dishwashersafe, - men er man i tvivl, så vasker man køkkenknive af manuelt i hånden. Selv fine glatte bestik og køkkenknive kan modtage flyverust i opvaskemaskinen - det kan blive ret grimt.

Dyre og dårlige køkkenknive vil vi ikke sælge, - det overlader vi til supermarkeder og gavebutikker.

Varenr: om Køkkenknive

Velkommen til Arms Gallery´s nye web-katalog  ·  vi leverer dag til dag med GLS  ·  forudbestilte varer kan hentes i eller foran butikken (click-n-collect)  ·  Hold afstand  ·  Kraftig luftpistol (212 m/sek) 1.499,-  ·  GI Sportz Paintball  ·  Nite Core lygter  ·  Enhåndsbetjente foldeknivsmodeller og masser af klassikere er tilbage  ·  Kraftige luftvåben uden våbentilladelse  ·  Svampeknive  ·  Tools fra 99,-   ·   Tippmann  ·  Knive fra 49,-  ·  Kvalitets air-soft-guns kit fra 999,-  ·  Paintball  ·  Empire Paintball  ·  Handsker fra 149,-  ·  Rigtige beskyttelsesmasker fra 299,-  ·  Børnebuegrej  ·   Paintball komplet kit til 2 personer Før 1.998,- Nu kun 1.666,-  ·   Lovlige 4,5 mm luftvåben  ·  Luftpistoler  ·  Luftrifler  ·  Håndjern   ·   Pusterørs sæt fra 179,-  ·  Hardball  ·  Åbent alle hverdage fra 11 - 18 og lørdage fra 11 - 14 (Lukket søn- og helligdage)  ·  Buegrej til private, ryttere, eventfirmaer, jægere og fiskeri  ·  Camouflage net i metermål  ·  Warrior Assault Systems  ·  Airsoft Specialist  ·  Taktisk udstyr, bælter, tasker, lommer, veste, lygter, specialværktøjer  ·  Kanoner i mange størrelser og typer  ·  1000 knive udstillet i butikken  ·  LaserTag------*, professionelt udstyr til udlånsbrug på baner  ·  BowTag udstyr til skoler, fritidshjem, eventfirmaer, skydebaner   ·   Softair   ·   Lygter   ·   Beskyttelsesmasker og andet sikkerhedsudstyr   ·   Stokke til vandring, spadseretur og kirkebrug   ·   Overskudsvarer   ·   Sværd   ·   Sabler   ·   Udlejning af udstyr til teater, film og foto  ·  Vagtudstyr   ·   Håndjern   ·   Værksted   ·   Våbenolie, fedt og andre plejemidler   ·   Økser   ·   Leatherman Tools   ·   Heckler & Koch Softair   ·   Knive   ·   Colt   ·   Ruger   ·   Walther   ·   Smith & Wesson   ·   Swissarms   ·   JT paintball   ·   NiteCore   ·   Peberspray imod særlig våbentilladelse  ·  Elite Force  ·