Søg
Avanceret søgning
 
19-10-2013 13:09:46

Paintballspillets historie

Hvad er paintball

I 1981 starter paintballspillet og i den relativt korte tid, der er gået, er spillet blevet kendt som en af Verdens mest spændende udendørsaktiviteter. Takket være paintballspillets explosive vækst i 90´erne, spilles det i nu over 40 lande fordelt overalt på kloden. Paintball nydes af millioner. Mænd og kvinder, fra alle sociale lag er med. Udøverne er alt fra; bygningsarbejdere til gymnasieelever. Nogle spiller profesionelt andre bare fordi det er morsomt og udfordrende. Spillerne er fra 10 til 65 år gamle og de er vilde med at; have det sjovt, være på eventyr og dyrke "konkurrence-delen" som opstår helt af sig selv...

Var du på det hold, der vandt Hvor mange skød du Hvor mange gange blev du ramt

Paintball styrker din karakter. Spillerne lærer; "teamwork" og holdånd på en facon, der virker lynhurtigt. Spillet udvider spillernes selvsikkerhed og giver deltagerne indblik i; lederskab og taktik, - der kan flyttes nogle grænser. Paintball får også hurtigt bragt folk sammen, - nye ansatte får hurtigt sat ansigt og navne på de nye kolleger, - hjernen er skarp når alle sanser er vakt.

Mange prøver paintball første gang på en "firma-skovtur", - men paintball-spillet kan bruges til meget mere end blot sjov og spændende adspredelse blandt firmaernes personale. Bl.a bruges paintball som firmasport, - med fokus på hold-ånd oma.

Man får chancen for at ryste nogle af de opspændte situationer af, der til tider kan piskes op på arbejdspladsen, - paintball giver forløssning for spændingerne og når først, Adrenalinen pumper rundt i kroppen, - kan man ikke andet end elske spillet og den rus som spillet medfører.

BEGYNDELSEN:
Paintballs grundlæggende koncept blev forløst af Hr´ne:
Bob Gurnsey
Hayes Noel
Charles Gaines.

Deres hensigt var internt at skille fårene fra bukkene; hvem hørte til inde i byen og hvem af dem kunne klare sig i vildmarken. Deres første spil foregik i skoven ved New Hampshire i Juni 1981. Der var 12 deltagere som spillede "Capture The Flag".

Der blev brugt; beskyttelsesbriller, Co2-drevne paintballpistoler og de skød med Nelson oliefarvebasserede kugler.

Paintballs blev oprindeligt brugt til at opmærke slagtekvæg på gårdene og træer til fældning i skovene.

Målet med den første match var at samle alle 12 flag uden selv at blive elimineret (Markeret). Vinderen var bondeknolden Ritchi White, - der fik indsamlet alle de andre spilleres flag. Han blev ikke selv skudt og han fik heller ikke affyret et eneste skud...

Paintball pioneren Bob Gurnsey så potentialet i det der skete den dag i New Hampshires skov. Bob ville sikre sig direkte handler med producenterne af HHV farvekugler og farvevåben, der på den tid blev solgt igennem landbrugsvareforretninger over hele USA. Han grundlagde og markedsførte paintballkonceptet på franchise-plan og åbnede "National Survival Game".

I 1983 afholdes den første officielle N.S.G Paintball turnering og så var terningerne kastet...

SPORTEN VOKSER TIL EN HEL INDUSTRI:
Siden 1981 ekspanderer sporten til en multi-milliondollar industri med bunker af producenter af; masker, tøj, skydere og farvekugler, - der forsyner 1000-vis af små baner med 20-30 sæt udstyr, hvor spillet blev afviklet både inden- og udendørs.

PAINTBALLBANERNE SæTTER FUT I LøJERNE:
Allerede i de tidlige dage, - åbnede banerne deres døre for både spillere med egen udrustning og man tog imod hele hold, som lejede hele udstyret. Større selskaber; Svendegilder, polterabender, fødselsdagsselskaber, skole/uddannelsesafslutninger og firma-arrangementer. Nogle baner tilbød blot lidt adspredelse, sjov og ballade, - andre baner var mere proffesionelle og tilbød teambuildings-, leder- og kommunikationskurser, - hvor deltagerne ofte fik et diplom til deres CV.

I 90´erne bestod den største samlede gruppehold i USA dog af: "Kirkernes Ungdoms Grupper" en art kristent spejderkorps.

TYPERNE AF SPIL VARIERER:
Paintballbanernes aktivitetskalendre kan indeholde højst forskellige arrangementer hen over sæsonen: Big Games, Scenario spil og regulære turneringer med pengepræmier.
Scenariespillerne dyrker rollespil og gennemlever f.eks historiske slag eller spiller efter opdigtede historier, hvor afviklingen kan tage flere dage.

Der er bunker af små amatørturneringer, - hvor man udvælger de bedste hold til at deltage i større turneringer, - ganske tidligt i paintballs historie var disse turneringer ud over USA også udbredt til: Europa, Australien, Syd amerika og flere andre steder på kloden. i USA og Europa afvikles 4 proffesionelle turneringer, hvor der spilles om præmier (penge) som sættes på spil af den voksende paintball industri. Man vil gerne have TV med på en kigger og håber at præmiepengene på over 100.000 dollars vil være med til at trække omtale i medierne. Sportsspillerne får megen omtale, - men reelt er der spillere overalt i udbryderområderne som bare spiller for sjov.

DEN AMERIKANSKE STORINDUSTRI FÅR *JNENE OP:
Crosman, Daysi (Der begge producerer luftvåben), Leader Sports Industries (En producent der laver sportsbriller og industriel optisk beskyttelsesudstyr) og JT USA (Producent af motorcross sikkerhedsudstyr, etableret 1971), samt pharmaceutiske conglomerat Cardinal Health’s R.P. Scherer (der oprindelig udviklerede indkapslingen af Bl.a medicin i gelatinekapsler i 1941) er nogle få af de mange, der er kommet til.

WALMART:
I midten af 90´erne lancerede Daysi et helt nyt paintballfirma, der hed Brass Eagle, - der hurtigt trængte igennem til det etablerede amerikanske massemarkedsnet, - herunder nationale handelskæder som; K-Mart og WalMart. Selvom det almindelige paintballmarked nærmest afslog Brass Eagles billige produkter af ringe kvalitet, - så henblev resultatet en samlet succes for hele paintballbranchen, idet man havde fået paintballudstyr ud til helt almindelige mennesker over hele USA.

Paintballspillet er blevet alment kendt over hele USA og spillet vokser på alle plan. I slutningen af 90´erne og over årtusindeskiftet er salget af udstyr eksploderet. Og, hvor det tidligere kun var de store paintball firmaer, der kunne støtte op omkring sporten, - så er det nu almindeligt at se; Budweiser, Pepsicola og Fuji-film blandt turneringernes sponsorer. Det er svært at finde nogen i USA, der ikke ved, hvad paintball er for noget, - denne udvikling spredes over hele kloden.

HOLLYWOOD HAR OGSå OPDAGET PAINTBALL:
Over de seneste år har man via; ESPN, Fox Sport, MTV, Extreme Sport Channel, VH1 og en 12-15 andre kanaler, - kunnet følge paintballsporten på TV. Og siden 2002 har man haft møder med landsdækkende amerikanske TV-selskaber omkring de proffesionelle turneringer, - der nu er så seervenlig at den kan trække sponsorkroner i TV-selskabernes pengekasser.

Filmselskaber og de amerikanske netværrkskanaler begynder også at træde til, når der skal bruges sponsorer og partnere til afvikling af stævnerne. Heraf kan nævnes; Blockbuster, Viacom Entertainment og Hollywood Sportsspark, - som er en stor Extremesports park i hjertet af Los Angeles, - hvor man dagligt har; Filmtema-områder i paintballdelen af parken, med god brug af originale filmrekvisitter. I Hollywood Extremepark, er der også BMX-, skateboard- og rulleskøjtebaner, samt kæmpestore klippelignende klatrevægge med vandfald, beachvolleyball- og gocartbaner, - deltagerne i disse aktiviteter bliver automatisk introduceret til skydesporten paintball.

Parken indeholder endvidere:
2 restauranter, café, spillehal, og en Basketballbane, - som køres i samarbejde med LA Lakers.
Familieparker verden over bygger paintball baner og under "International Association of Leisure & Entertainment industry" (IALEI) er paintball blevet en del af det standardprogram som tilbydess ved deres medlemmer, der tæller over 6000 forlystelsessteder, parker og centre i USA.
Paintball er set i flere film, - og hvem husker ikke at f.eks "advokaterne" var på Survival-weekend og at "Gotcha" havde en central rolle i "Jonathans første affære" o.m.a.

FILMSTJERNERNE TRÆKKER SPOTTEN HEN På PAINTBALL:
Arnold Schwartzenegger og Tom Cruise er med til at afdække spændende special Paintball arrangementer og velgørenhedsspil i Hollywood Sports Park. Mange spændende personligheder har haft med paintball at gøre f.eks nu afdøde BeeGee sanger Maurice Gibb, - hvis paintballhold; "The Royal Rat Rangers" har spillet paintball på flere kontinenter. Rock-dinosauren Ozzy Osbourne og hans søn har begge været på TV i en reklame for "Diablo Paintballs" iklædt fuldt Diablo paintballudstyr. William Shatner har gjort utroligt meget for "S.P.P.L.A.T", der tager sig af de mange Scenariespil, der afvikles på Hollywoodegnen, hvor han personligt medvirker i scenario og biggames (samt tilrettelæggelsen af samme).

PÅ TV- OG FILM:
Snartsagt alle TV-serier fra Advokaterne i Bosten Legal til Nørderne i "The big bang" (hvor en af nørderne scorer stort under spillet), - har haft et afsnit, - hvor der spilles paintball med venner eller kolleger. Filmen "pillar-trillern" handler om, - hvordan nogle begår mord og mange forsøg under et medicinalfirmas firmaskovtur i de svenske skove.

PAINTBALL SIKKERHED, GLORIEN GLØDER:
Paintball er en bemærkelseværdig sikker sport, - så længe spillets sikkerhedsregler følges. Den amerikanske forsikringsbranche har statistisk opgjort at paintball er langt sikrere end; golf, jogging, tennis, cykelsport, svømning, bowling oma. der alle er sportsgrene der annonceres for og dyrkes af skole-elever.

Der er dommere på banen til at sikre at sikkerhedsreglerne overholdes. Fysisk kontakt er ulovlig i paintball og selv groft sprogbrug er ikke velkomment på paintball banerne. Spillerne kan blive bortvist for ikke at følge sikkerhedsreglerne og spillerne skal bære godkendte paintballmasker; der beskytter; øjne, ører og mund, - på alle spilleområder, hvor man kan skyde med paintballs, - DVS også når man er alene ved målskydning og chronografering.
Den mest almindelige skade i paintball er forvredne ankler og de sædvanlige hudafskrabninger og blå mærker, som kan opstå uanset, hvor man løber rundt og morer sig. Almindelig omtanke, sund fornuft og godt fodtøj, - sikrer at spillet fortsat kan afvikles med kun små-skader.

SIKKERT, FAIR, HÅRDT OG SJOVT:
Uanset hvilke slags paintball du vælger at dyrke; rekreationelt, konkurrence, scenarier eller Big Games, - så husk altid:
  • Spil sikkert
  • Spil fair
  • Spil hårdt
  • Hav det sjovt
Og, - husk dette:
Vær sikker på at den person du skyder på, har det lige så sjovt som dig selv!"
- Pacman -

Vi ses derude!!!

Kristian Wronski-Petersen,
Arms Gallery.

Varenr: PBLHist

Velkommen til Arms Gallery´s nye web-katalog  ·  vi leverer dag til dag med GLS  ·  forudbestilte varer kan hentes i eller foran butikken (click-n-collect)  ·  Hold afstand  ·  Kraftig luftpistol (212 m/sek) 1.499,-  ·  GI Sportz Paintball  ·  Nite Core lygter  ·  Enhåndsbetjente foldeknivsmodeller og masser af klassikere er tilbage  ·  Kraftige luftvåben uden våbentilladelse  ·  Svampeknive  ·  Tools fra 99,-   ·   Tippmann  ·  Knive fra 49,-  ·  Kvalitets air-soft-guns kit fra 999,-  ·  Paintball  ·  Empire Paintball  ·  Handsker fra 149,-  ·  Rigtige beskyttelsesmasker fra 299,-  ·  Børnebuegrej  ·   Paintball komplet kit til 2 personer Før 1.998,- Nu kun 1.666,-  ·   Lovlige 4,5 mm luftvåben  ·  Luftpistoler  ·  Luftrifler  ·  Håndjern   ·   Pusterørs sæt fra 179,-  ·  Hardball  ·  Åbent alle hverdage fra 11 - 18 og lørdage fra 11 - 14 (Lukket søn- og helligdage)  ·  Buegrej til private, ryttere, eventfirmaer, jægere og fiskeri  ·  Camouflage net i metermål  ·  Warrior Assault Systems  ·  Airsoft Specialist  ·  Taktisk udstyr, bælter, tasker, lommer, veste, lygter, specialværktøjer  ·  Kanoner i mange størrelser og typer  ·  1000 knive udstillet i butikken  ·  LaserTag------*, professionelt udstyr til udlånsbrug på baner  ·  BowTag udstyr til skoler, fritidshjem, eventfirmaer, skydebaner   ·   Softair   ·   Lygter   ·   Beskyttelsesmasker og andet sikkerhedsudstyr   ·   Stokke til vandring, spadseretur og kirkebrug   ·   Overskudsvarer   ·   Sværd   ·   Sabler   ·   Udlejning af udstyr til teater, film og foto  ·  Vagtudstyr   ·   Håndjern   ·   Værksted   ·   Våbenolie, fedt og andre plejemidler   ·   Økser   ·   Leatherman Tools   ·   Heckler & Koch Softair   ·   Knive   ·   Colt   ·   Ruger   ·   Walther   ·   Smith & Wesson   ·   Swissarms   ·   JT paintball   ·   NiteCore   ·   Peberspray imod særlig våbentilladelse  ·  Elite Force  ·