Søg
Avanceret søgning
 
16-10-2015 11:16:53

Om Ringbrynjer

Vi har solgt ringbrynjer i mange år, - i gamle dage var det typisk perfomere og teatre som skulle bruge disse effekter, - sidenhen kan der noget "re-enachtment" og "stagefight", - der udkæmpes vikinge- og ridderkampe, - klinge til klinge over hele Europa.

Sidenhen er der kommet rollespillere til, - med latexsværd og spidse ører, - dermed en bredere kundekreds der skaber større efterspørgsel og lavere priser.

En ringbrynje til en konfirmand koster 1.795,- den er i stål, - hurtigt håndlavet på et par dage, - den er ikke specielt holdbar, - så et fur henad jorden, - så går ringene op (den kan dog repareres). Sådan en brynje vejer cirka 10,5 kilo

Der findes ringbrynjer af plast og der er lavet noget præget og trykt stof som kan ligne ringbrynje det er billigt at arbejde med og vejer ikke så meget, at det er svært at rejse sig op når man falder.

De rollespillere som ikke selv laver deres ringbrynjer af stålringe, - laver ofte kombinationer, - hvor de har skjoldstykker af læder eller metalstykker som de så snører sammen med ring-brynje-ringe og sådan gjorde man også i gamle dage.

Dengang Ruderkonge var knægt, - har menneskene brugt forskkelige dyrehuder til at beskytte kroppen i kamp, - senere er den blevet en del af en uniform, - hvor beskyttelsen bestod af læder, - sidenhen har man lavet ringbrynjer af læderstropper, bronce og senere jern og hærdet stål.

De bedste typer ringbrynjer var håndsmedet og hver enkelt ring var nittet sammen, - så de ikke kunne slidses op af en sværdspids eller lod sig splitte af en pil og derved lade pilespidsen trænge igennem, - sådan en ringbrynje tager en del specialværktøj og flere processer for hver
enkelt ring, at lave, - rundt regnet tager det 25 arbejdsdage at bygge sådan en og prisen for den er 8.800,- incl hætte. Vægten er mellem 14 og 17 kilo alt efter størrelse.

Brynjerne stammer fra; vikinger, keltere og germanere.

Normal mundering for en brynjebærer, - er flere lag undertøj, - panzerlag af læder en et kraftigt tøjlag, - selve ringbrynjen holder godt sammen på det hele og er ret praktisk til selv at sidde ret stramt omkring bæreren. I-og-med at ringene kan arbejde og puffes lidt rundt sidder ringbrynjen rimeligt bekvemt når man f.eks sidder til hest, - men den har altså været tung at gå rundt med.

I 12-1300 tallet begynder man at lave længere ærmer, - bedre hovedbeskyttelse af ringe, - benbeskyttere og handsker med håndflade i læder og ringe til at beskytte overhånden.
  • En ringbrynje vi lige har prøvet vejer 15,2 kilo
  • En hoodie (Hætte) 3,35 kilo
  • Jeg har vejet en handske til 800 gram, - 1,6 kilo ialt

  • Det giver en samlet vægt på over 20 kilo.
Et ringbrynjesæt består af op til 20.000 ringe. Jeg har mødt en del af de danske og udenlandske ringbrynjebyggere og jeg har ikke kunnet undgå at bemærke, at de har nogle meget grove hænder...

En Platenslager, - er en harniskmager, - altså en ringbrynjemager, - idag har ordet platenslager en helt anden betydning; fupmager en der driver plat / bedrageri, - men sådan var det ikke i gamle dage, - der var platenslageren en dygtig smed.

På vores egne kendes ringbrynjerne fra år 400-200 F.Kf, - disse ses Bl.a fra udgravningerne i Hjortespring på Als. Og fra 200-400 E.Kf har man fundet brynjer ved Vimose i Thorsbjerg, - heraf een med over 20.000 ringe, der var nittede og svejsede. Ved Thorsbjerg var der også en Broncehjelm og 2 Sølvhjelme. De rigeste ringbrynjebærere beholdt deres brynjer på når de gik i graven, - mens soldaternes ringbrynjer blev brugt af andre soldater eller smeltet om til helt andre ting.

Ringbrynjerne forsvinder så småt da Armbrøsten får sit indtog, - også de slag der udkæmpes mellem bønder og herremænd, - her har ringbrynjerne kun ringe stop-effekt over for lanser og stagevåben. Da ildvåbnene holder indtog har ringbrynjerne ikke længere nogen chance...

Vi har fået lavet ringbrynjer til operasangerinder, - hvor ringene er af aluminium og så er ringbrynjen selvfølgelig ikke egnet til kamp, - men den trykker heller ikke så tungt over brystet og operasangerinder, - som kan være omfangsrige, - kan ikke skråle igennem når de har en 14-16 kilo
tung stålbrynje på.

Vi hjælper gerne med specialprojekter, - men må på forhånd advare om lang leveringstid på specialbyggede ringbrynjer. Man skal bestille i god tid.

----

For vores vedkommende er ringbrynjerne bare noget der følger med leg og efterspørgsel, - vi sælger jo mange flere sværd og "landsknecht knive" end vi sælger ringbrynjer.

----

Ringbrynjens moderne arvtager er en sikkerhedsvest, - den kan være; knivsikker, skudsikker eller begge dele alt efter, - hvilke komponenter vi stopper i sådan en. Den slags sælger vi også.

Velkommen til Arms Gallery´s nye web-katalog  ·  vi leverer dag til dag med GLS  ·  forudbestilte varer kan hentes i eller foran butikken (click-n-collect)  ·  Hold afstand  ·  Kraftig luftpistol (212 m/sek) 1.499,-  ·  GI Sportz Paintball  ·  Nite Core lygter  ·  Enhåndsbetjente foldeknivsmodeller og masser af klassikere er tilbage  ·  Kraftige luftvåben uden våbentilladelse  ·  Svampeknive  ·  Tools fra 99,-   ·   Tippmann  ·  Knive fra 49,-  ·  Kvalitets air-soft-guns kit fra 999,-  ·  Paintball  ·  Empire Paintball  ·  Handsker fra 149,-  ·  Rigtige beskyttelsesmasker fra 299,-  ·  Børnebuegrej  ·   Paintball komplet kit til 2 personer Før 1.998,- Nu kun 1.666,-  ·   Lovlige 4,5 mm luftvåben  ·  Luftpistoler  ·  Luftrifler  ·  Håndjern   ·   Pusterørs sæt fra 179,-  ·  Hardball  ·  Åbent alle hverdage fra 11 - 18 og lørdage fra 11 - 14 (Lukket søn- og helligdage)  ·  Buegrej til private, ryttere, eventfirmaer, jægere og fiskeri  ·  Camouflage net i metermål  ·  Warrior Assault Systems  ·  Airsoft Specialist  ·  Taktisk udstyr, bælter, tasker, lommer, veste, lygter, specialværktøjer  ·  Kanoner i mange størrelser og typer  ·  1000 knive udstillet i butikken  ·  LaserTag------*, professionelt udstyr til udlånsbrug på baner  ·  BowTag udstyr til skoler, fritidshjem, eventfirmaer, skydebaner   ·   Softair   ·   Lygter   ·   Beskyttelsesmasker og andet sikkerhedsudstyr   ·   Stokke til vandring, spadseretur og kirkebrug   ·   Overskudsvarer   ·   Sværd   ·   Sabler   ·   Udlejning af udstyr til teater, film og foto  ·  Vagtudstyr   ·   Håndjern   ·   Værksted   ·   Våbenolie, fedt og andre plejemidler   ·   Økser   ·   Leatherman Tools   ·   Heckler & Koch Softair   ·   Knive   ·   Colt   ·   Ruger   ·   Walther   ·   Smith & Wesson   ·   Swissarms   ·   JT paintball   ·   NiteCore   ·   Peberspray imod særlig våbentilladelse  ·  Elite Force  ·