Knapceller

Knapceller opdelt efter hovedtyper med hver deres karakteristik:

Lithiumceller kendes mest som flade celler med udseende som mønter. CR-betegnelsen angiver batteriets dimensioner. F.eks “CR-2025”, en af de mest almindelige knapceller; de to første cifre er diameteren i mm, her 20 mm. De næste to cifre angiver tykkelsen i 1/10-del mm, her 25 tiendedele DVS 2.5 mm.

Navnet/typen af Lithiumknapcelle er desværre ikke altid angivet særligt logisk, – F.eks kan en og samme batteritype have navn efter fabrikanternes humør, – men vi kan i 99% af tilfældene finde frem til den rette celle, – ved at gå frem efter dimensionerne (Diuameter og tykkelse).

Selvom Lithiumknapcellerne yder 3 V er der meget stor forskel på cellens ydeevne, – der findes moderne celler som yder 5-6 gange mere end de normale standarder, – disse batterier koster flere penge at lave, – men skal logisk nok ikke udskiftes så ofte, – prisen afgør kvaliteten.

Lithiumcellerne, der har en spænding på 3 V er karakteriserede ved høj kapacitet i forhold til vægt og volumen, god lagerholdbarhed, helt op til 15 år for de bedste typer. God ydelse i stærk kulde og en pris der passer med kvalitet og ydelse. De anvendes utallige steder: Ure, cykellygter, som backupbatterier i computere OMA. En svaghed er at spændingen falder efterhånden som batteriet udslides (cykellygten bliver til en mat glød). Lithiumbatterier kan ikke oplades.

Der findes også Lithium batterier udformet som traditionelle batterier F.eks AA og AAA, – som afgiver 1,5 V disse har en høj pris, – der hentes hjem i sparet vægt, – når du vil pakke din udrustning let, – her passer prisen nogenlunde med ydelsen således at du kan nøjes med færre battericeller. Skal man F.eks rejse eller arbejde med batteridrevet udstyr i ekstrem kulde, – kan det være en fordel med Lithium-celler. Læs mere under forbrugsbatterier; klik her!

Når Lithiumcellerne er pakket tørt, – kan de med fordel opbevares i køleskabet.

Alkaliceller kendes som små cylindriske batterier, som f. ex. AG 13 der nok er den mest almindelige alkaliknapcelle. Der er ikke nogen systematik i betegnelserne, og den samme celle kan optræde under mange forskellige navne .Alkalicellerne, der afgiver 1.5 V, kan være meget billige, – fra få kroner og op til; alt-for-meget for visse skæve dimensioner.

Alkali-cellerne har en moderat kapacitet og en kort lagerholdbarhed (ca 2 år). De kan ikke levere ret meget strøm og egner sig kun til ukritiske lavstrømsopgaver som f. ex. laserpegepinde, nøgleringslygter og lignende. De blev (bliver) i stor udstrækning brugt i analoge kameraer. I stærk kulde mister de pusten, og ligesom for lithiumbatterierne er det en svaghed at spændingen falder med udslidningen og cellerne kan heller ikke genoplades.

Sølvceller findes i de samme størrelser som alkalicellerne. De har én egenskab der er bestemmende for deres anvendelse: De leverer en stort set konstant spænding indtil de er helt udslidte! Derudover har de stor kapacitet og fremragende lagerholdbarhed, men kan kun levere ret svag strøm, og de er ganske dyre. Disse egenskaber gør dem særligt velegnede f.eks som batterier til armbåndsure, til fotografiske lysmålere, og som batterier til mange ældre analoge spejlreflekskameraer, altså batterier kun til specielle anvendelser. Spændingen er 1.5 V.
Afladekurven er lige til cellen er tom, – sølvceller kan ikke genoplades.

Zink-luft-celler har en meget stor kapacitet i forhold til vægt og volumen, men holder ikke længe når de først er taget i brug, hvilket sker ved at en selvklæbende mærkat fjernes fra bunden af bateriet. Herved blottes to huller der giver adgang for luftens ilt og der kommer spænding på batteriet. De bruges stort set kun til høreapparater, hvor de kan levere en relativt kraftig strøm i nogle uger. Spændingen er 1.5 V, – cellerne kan ikke genoplades.

Kviksølv-celler er blevet forbudt i den vestlige verden pga det store indhold af det giftige tungmetal; “kviksølv”, men kan stadig skaffes fra lande der ikke tager dette så tungt. I stor udstrækning, – vil vi som eksperter kunne fremskaffe en passende erstatning.

Kviksølvbatterierne har stor kapacitet, fremragende lagerholdbarhed og en spænding på 1.35 V som er næsten fuldstændigt konstant indtil de er helt udslidte. Analogfotografer med lidt ældre udstyr, – raser over at de ikke mere kan få dem til deres lysmålere! De der har forsøgt at genoplade kviksølvbatterier giver os ret i at det er en rigtig dårlig idé, – kviksølvceller er uegnet til genopladning.

Nikkel-Metalhydrid akkumulatorer (genopladelige batterier), som omtales andetsteds, laves også som knapceller til specielle anvendelser. Spænding 1,2 Volt.