Luftflaske på værksted

Dette er først og fremmest en hjælp til paintballbanerne, – men andre kan også finde svar på deres spørgsmål om regulatorerne som er normale til brug for paintball og softair.

Drivmiddelflaskerne er i løbet af årene blevet bedre, – de bane-udlåns-flasker vi sælger er lavet til udlånsbrug. Men der der har altså været rene møgdyngeregulatorer og disse kan det ikke betale sig at reparere på. Køber man billige dårlige flasker så sparer man sig fattig på den ene eller anden facon.

Det her virker:

Det største problem er at folk/banerne fylder for hurtigt og at der kommer snavs ind i systemerne.

Grundlæggende er der i de regulatorer vi bruger på banerne tale om en regulator som grundlægende er basseret på, – det der står i manualen herunder fra 2006, – den store fjeder er udskiftet med en stak tallerkenskiver som stakkes modsat til en slags fjeder, – men de fleste dele er de samme som den gang.

http://arms-gallery.dk/images/paintball/drivmiddel/dxs-regulator.pdf

Det er dog denne nyere og mere moderne tegning og oversigt vi bruger i forbindelse med bestilling af reservedele og husker regulatorens opbygning efter.

Dette er ikke en komplet reparationsvejledning, – vi arbejder på sagen, – er der noget der mangler et fif eller en fejlårsag, – så send en mail, – så retter vi op.

Dette er et startforsøg på en lille guide i rep af bane-udlåns-regulatorer:

Numre og navne på dele er fra den nyeste af tegningerne, – linket:
https://arms-gallery.dk/files/paintball/drivmiddel/tippmann-rental-preset-reg-2019.pdf

Luftregulatoren til paintball efterligner det tryk man får ud af kulsyre ved 21° C cirka 57 bar. Fordelene ved brug af luft er mange, – det er også den mest stabile, sikreste og billigste driftsfacon til paintball.

Luftregulatoren består af forskellige materialer, – når flaskerne fyldes (og tømmes) vil matrialerne arbejde, – der vil være brug for løbende efterspædning.

Lækagesøgning kan foregå i vandbad, – vi bruger så varmt vand vi kan få ud af hanen, – derved undgåes korrosion.

Når man skal arbejde på regulatoren skal flasken være trykløs, – løsn overtryksventilen (Burstknob) mærket 5K, – lad luften sive ud før du arbejder på regulatoren.

O-ring nummer 16, – er tætning mellem flaskens top og ASA-tankadaptoren.

  1. O-ring nummer 16 i toppen, – skal være af urethane, – de er en forbrugsvare og skade på disse vil udmærkse sig ved at der fiser luft ud imellem gunnens tankadator og toppen af flasken. Denne o-ring kan man spare på ved kun at dreje nok omgange til at tankadaptorens pin-depresser ikke trykker ned på pin-ventilen (del 15), – sådan at man kan skyde våbnet tomt for luft og lade gunnen henstå uden tryk. Man kan også inden man skruer flasken helt af (hvis man har behov for dette), – så drejer man flasken 2 omgange, – skyder gunnen tør for luft, – og derpå tager flasken helt af, – det gør at top-oringen nummer 16 holder længere. Når man blot skruer luftflasken af tankadaptoren er o-ringen blæst op til dobbelt størrelse af de cirka 57 bar som regulatooren har i output, – sidder der så et sandkorn eller en lille metalgrat, inde i tankadaptoren, – vil denne skære o-ringen i stykker. Disse o-ringe (nr 16) køber banernen i 100-tal, – endsige i 1000´er.
  2. Burstknobs der siver, – hvis ikke luften fosser ud, – så prøv først at stramme burtknobben. Burstknobben 1,8K går det er del 12A, – den blæser som regel fordi de fyldes for hurtigt, – såkaldt crankfill, -eller der er kommet snavs i systemet. 1,8K lavtryks burstknob beskytter udstyret, – regulatoren, gunnen, kunden. Er der fyldt hurtigt og den går i forb med fyldning, – så skifter man knobben og fylder langsommere.
  3. Hvis burstknobben går, – pludseligt, – så er der kommet snavs i systemet, – så bør man adskille regulatoren og ikke bare skifte burtsknobben 1,8K lavtryk. O-ringen 17 formentlig ser mærklig og hakket ud, – da må den skiftes. Rengør regulatoren indvendig med en blød klud, vatpinde og husholdningssprit. Jeg syntes at o-ringene godt kan tåle en dråbe olie og få det overskydende tørret af, – andre mener at o-ringene skal sidde i tørre. Olien kan være symaskien olie eller speciel o-ringsolie f.eks JT liquid Fire, Empire Marker oil eller KC troublefree, – benyttes dråbevis og overskydende tørres af. Ser o-ring 10 også smadret ud, – må den også byttes, – men vi sælger mange flere nummer 17 end end nr 10.
  4. Hvis del 5 AA airfill nippel ikke kan holde på luften, – så er det o-ringen nr 14 der er blæst, – det sker ved crankfill eller at der er kommet snavs ind i niplen som så ved almindeligt fil vil skære o-ringen i stykker, – nogle skader er tydelige fordi der så også ligger grus eller anden snavs inde i komponenterne, – men andre gange kan der være brug for en lup.
  5. Undgå nedbrud af flasker: sæt altid et cover over AA han-fyldeniplen (del 5) på flaskerne, – lad aldrig fyldestationernes hun-fyldemuffen på jeres fyldestation stå sådan at der kan komme fremmedlegemer i, – sand, støv, møg bliver blæst ind forbi o-ringen nummer 14 og derfra har man så en række problemer at trække på. Fyld aldrig olie ned i AA airfillnippel del nummer 5.
  6. Hvis man skal ind og arbejde i regulatoren, – gøre rent og skifte indvendige o-ringe, – så tag låsepinolerne helt ud af flasketoppen, – før du skruer flasketopen af. Man kan godt lade dem sidde yderligt, – når man har lært systemet at kende. Men i starten gør dig selv den tjeneste at fjerne de 2 låsepinolskruer helt før toppen skrues af, – vi ser skader på det gevind der holder flasketop og regulatorhus sammen pga den lille dovenskab.

Inde i regulatore, ved den store fjeder eller tallerkenskivestakken, – vil man kunne se nogle ultratynde skiver, – disse regulerer og shimmer/frintrimmer udgangstrykket på regulatoren.

Nippelcover er et must – ellers er det spild af tid og penge at skulle rengøre regulators og våben

Værktøjer, – visse regualtorer er lavet til det amerikanske marked, – der benyttes Tommenøgler, – andre kan godt have metriske størrelser, – man er helt enkelt nødt til at prøve sig frem for at finde de rette værktøjer som skal sidde til uden spillerum.

Nogle af urene har en mangekantet ydre ring som lader sig rottere med en stor skiftenøgle, – andre ure har en 6-kantet møtræk bag selve uret, – da er en passende nøgle som files ned i tykkelsen f.eks på en plansliber nede hos smeden, – så den bliver så tynd at gaflerne kan komme ind under uret.

1,8K – 4,5K – 5K – 7,5K er kort for Psi-trykke og viser ved hvilket tryk sikkerhedspladen skal briste. K står for “kilo” eller 1000 og dermed er en 1,8K = 1800 Psi. Denne type burstknobs passer til 3/8-tomme nøgle eller top.

Værktøj til regulatorarbejde:

  • O-rings krog, – ligner eller er, et tandlægeværktøj
  • Lup
  • Vatpinde
  • Fnugfri klude
  • Husholdningssprit
  • Olie: Symaskine, KC Troublefree, Empire Marker oil, JT Liquid Fire eller tilsv.
  • Fastnøgler: 8 mm, 10 mm, 3/8 tomme, 26 mm
  • Unbraco: 3/32 tomme
  • Skiftenøgle til uret, visse ure er 24 mm

Materialer ud over ovst værktøjer:

  • Husholdningssprit
  • Olie: Symaskine, KC Troublefree, Empire Marker oil, JT Liquid Fire eller tilsv.
  • PTFE tape (til AA airfill del 5)

Man kan bygge sig en udgangstryk måler med en tankadator og et måleur (40 mm eller større), – derved kan man kontrollere flaskernes udgrangtryk, – dette bør ligge omkring 55-63 bar eller 800-900 psi for brug med normale udlånsmarkører, – f.eks Tippmanns.

Der vil være andre forhold der gør sig gældende på andre typer regulatorer.