Luftvåben begreber

Rundt om Jorden i ækvatorbæltet har de indfødte brugt pusterør som jagtvåben i måske 1000-vis af år, – det var nærliggende at bygge et luftkammer og en mekanisme sammen med pusterøret og vips havde man en helt ny type våben.

I gamle dage hed det windgevær eller vindbøsse – idag er det luft- og fjedervåben.

De første meget kraftige luftvåben som blev fremstillet til militært brug, – i kaliber 11,5 mm er fra 1769, – der var et 20 skuds magasin til blykuglerne og luften komprimerede man med en håndpumpe i en hammerslået metalflaske eller læderbetrukket glasflaske som også fungerede som luftreservoir. Det er nøjagtigt samme system man ser idag på “morderne” PCP-lufttryksvåben.

Koreanerne må ikke gå på jagt med krudtvåben, – men til gengæld bedriver de jagt med kraftige luftvåben og disse ser vi første gang i en brugbar kvalitet i starten af 90´erne. Vi syntes dog at de grovkalibrede metalhagslluftvåben var en tand for dårlige, upræcise og alt for kraftige at bruge i en villa- eller kolonihave, – derved blev de sorteret fra.

Luftgeværer er lange luftvåben som affyrer et hagl med fjederkraft eller prekomprimeret luft, – luftpistoler er bygget op på samme måde som luftgeværer, – blot er mekanisme afkortet til en håndvenlig størrelse.

Vi skelner imellem: Almindelige luft- & fjedervåben – og grovkalibrede metalhagslluftvåben.

Almindelige luft & fjedervåben til metalhagl er i normale luftvåbenkalibre;

  • 4,40 mm / Kugel 9
  • 4,45 mm / Kugel 10
  • 4,50 mm / Cal .177 (Findes i udvalg; 4,48 / 4,49 / 4,50 / 4,51 / 4,52 mm)
  • 5,05 mm / Cal .20
  • 5,40 mm / 5-40
  • 5,50-5,56 mm / Cal .22 (Findes i udvalg; 5,50 / 5,51 / 5,52 / 5,53 / 5,56 mm)
  • 5,65 mm / Cal 5-7 (Ikke særligt udbredt)
  • 6,33 – 6,35 / Cal .25

4,5 mm Field & Target hagl

Hovedparten af ovenstående lufbøssekalibre er over 50 år gamle, – nogle over 100 år, – visse 6,35 mm våben er glatløbede og fremstillet til tivolibrug, – skydning på 2-4 meter´s afstand.

Grovkalibrede metalhaglsluftvåben er en anden type luftvåben, – disse er fremstillet til at affyre metalprojektiler i Bl.a:

  • 7 mm
  • 7,50 mm
  • 7,62 mm / Cal .300
  • 7,65 mm / Cal .32
  • 9 mm
  • 9,30 mm / Cal .357
  • 10 mm
  • 11 mm
  • 11,3 mm / Cal .45
  • 11,5 mm / Cal .46
  • 12,7 mm / Cal. 50 / half-inch

De grovkalibrede metalhaglsluftvåben fungerer bedst med rigtige projektiler, – disse kræver våbentilladelse, – siden 90´erne har haglene til disse våben været støbt af rent bly, – på markeder, – hvor denne type luftvåben er lovlig og kan benyttes med ordentlige projektiler, – giver disse våben god mening, – de kunne faktisk benyttes på skydebanen eller til jagt, – hvis jagtloven var skruet sammen til anden luftvåbenjagt end den der er lovlig i danmark.

De fleste moderne typer luftvåben ammunition er fremstillet af metallegeringer; bly, kobber, tin osv, – man prøver at lave haglene hårdere, og glatte ved at behandle dem med kemi, – der gør at haglene ikke ligger og bliver lådne, – samt er sprødere i metallet for at modstå det tryk som haglet udsættes for i turen igennem piben. Der findes hagl som er fremstillet til specielle formål, – der kan være tale om metalhagl med plastickappe osv.

Luft- og fjederbøsser er undtaget fra det generelle våbenforbud, – våbenloven (Bekendtgørelse om våben og explosivstoffer), – forbyder alting og derfra laver man så nogle dispensationer og undtagelser, – herunder luft- og fjederdrevne våben, – som kan købes, transporteres, besiddes og anvendes efter særlige regler under alderskrav.

Luftvåbnets pibe eller løbet, – er normalt riflet med indvendige snoninger for at sætte haglet i rotation, – at haglet roterer om sin egen akse, – det giver stabillitet i flugten gennem luften hen til skydeskiven. Finere luftvåben har specielle polygonriflinger eller progressiv rifling, – hvor haglet roterer hurtigere og hurtigere igennem løbet. Pibens snoninger, kaliber og energien som puster haglet afsted skal være afstemt, – f.eks er et luftgevær der er vildt kraftigt, – men har en elendig pibe eller dårlige hagl stort set værdiløst at eje eler skyde med.

I gamle dage og til luftvåben, – som skulle være billige eller skyde på kort afstand, – valgte man i stedet en glat pibe uden rifling, – til børne- og tivoliluftvåben var det helt normalt at piberne var glatte.

Nye typer luftvåben har også glatte piber, – men ansluttes i et lille 5 cm langt – “udefra indkrympet spor” (Smooth bore with a twist) som giver haglet et spin lige inden det forlader piben, – dette giver haglet et mere moderat spin og passer fint til moderne luftvåben, hvor hastigheden kan justeres trinløst, dette giver større præcision.

Har du; spørgsmål, indlæg eller begreber som du syntes er vigtige at få med her, – send da gerne mail til:

mail@armsgallery.dk

MVH

Kristian W-Petersen,
Luftvåbensektionen.