om Fällkniven

Fällkniven AB er et solidt familiefirma etableret 1984, – med fødderne solidt plantet langt oppe i den svenske Norrbotten  et sted Nord for  polarcirklen. Man startede med knivdistribution i Norden fra 1984, – og satsede fra starten på kvalitet, – Cold Steel, SOG, Gerber, Ka-Bar, Bear, Buck osv.

Fällknivens ejer og stifter, – Peter Hjortberger har god fornemmelse for kvalitet og priser, – derfor bekom det ham lidt skidt at priserne på knive sprang meget raskt i vejret når det drejede sig om de mere exclusive ståltyper og derfor var salget af de rigtigt gode knive lidt svagt, – i 1987 var hans løsning at designe knivene selv, – med de rette kontakter til dygtige stålforarbejdsningsvirksomheder, – fik han en enkelt kniv på programmet; “F1” (Fällkniven type 1), – som egentligt er et barn af en forespørgsel fra det svenske flyvevåben, – som var på jagt efter en dolk til deres kamp-piloter. Nogle omtaler F1 som (Flyverkniv Nr 1 eller Forsvarets kniv Nr 1), – kært barn har mange navne.

Flere af de etablerede knivdistributører og fabrikanter reagerede kraftigt på den høje kvalitet og lave pris, – men Fällkniven var ligeglad, – og flere andre modeller stødte til og man begyndte at mærke efterspørgsel fra fjerne egne. Visse modeller er blevet kopieret, – sådan er knivbranchen også.

Fällkniven knivskeder og bæltehylstre:
Der lægges et stort arbejde i at fremstille velfungerende knivskeder, – selve skeden eller bæltehylstret udgør cirka 1/3-del af hele knivens helhed, – det er skedens funktion og placering i forhold til brugeren der afgør om kniven fungerer eller ej. Til visse knive er der flere forskellige slags hylstre. Nogle brugere vil have kniven i en lavthængende læderskede, – det er kønt og praktisk når man ligger i skovbunden på alle 4 over et nedlagt byttedyr. Arbejdsmæssigt er en skede af hammer-stærkt Zytel også en løsning, – lidt mere klodset og mindre pænt, – men her går funktionen så først.

Design:
Det er dyrt og hårdt arbejde at designe og lade en kniv fremstille, – Fällkniven tester selv knivene i processen, – men lader også det tekniske universitet i Luleå foretage brudtest og andre prøver på klingerne. Knivene fremstilles af materialer som er svære at forarbejde, – men med de rette folk og maskiner får man et ensartet og stærkt produkt, – knivene er fremstillet til arbejdsbrug og holder et meget  højt kvalitets niveau. Vi tør godt nævne at der findes knive der har kortere holdbarhed og ringere styrke til langt højere pris end Fällknivens.

Rust- og syrebestandigt specialstål:
Rustfrit stål er ikke rustfrit, – men tåler i langt højere grad korrosiv påvirkning. Fällknivens specialstål er sværtforarbejdet specialstål, – som når det hærdes og anløbes korrekt giver et knivsblad som er både sejt og hårdt, – samt næsten rustfrit. Hovedparten af produktionen har knivsblade i laminat, – en hård kerne af F.eks VG1 eller VG10 stål som skærende æg får et omslag af f.eks 420J2-stål, – denne process er kendt fra gammeldags samuraisværd og i denne moderne aftapning giver det en 20% højere bladstyrke end når stålet står alene uden det ydre laminat.

Damaskus-stål:
Over 1000 år gammel teknik fra mellemøsten, – hvor man ved at blande forskellige ståltyper opnår klinger der er stærke og alligevel flexible. De er også kønne idet man ser de forskellige lag i metallet som åretegningerne i et stykke flot træ. I visse Fällkniven klinger har man valgt et rigtigt godt pulverstål som skærende klinge, – det giver utroligt godt skær og samtidigt kønne tegninger i damascenerstålet.

Pulverstål:
Fällknivens erfaringer med pulverstål ligger mange år tilbage, – og hovedparten af deres sortiment har klinger der helt eller delvist har pulverstål, – der er endnu ikke andre ståltyper som det rationelt og industrielt set kan betale sig at benytte og som så holder skæret lige så fint.

Sorte blade:
Den sorte belægning på visse af Fällknivens klinger beskytter bladet imod korrosion og gør knivene refleksfri. Selvom man benytter nyeste teknologier som Teflon™ og keramiske overfladebehandlinger er det næsten umuligt at få en permanent sort overflade på en totalt glatpolleret rustfri overflade. Derfor kan man ikke forvente sig at den sorte overflade holder hele knivens livslængde, – med tiden vil der kunne komme lidt ridser i lakken. Skal man bruge kniv i saltholdige miljøer, – f.eks ved kysten eller på en båd, – er det klogt at vælge Fällknivens klinger med sorte blade.

Skæftematerialer:
Skæftets form, hårdhed og materielle sammensætning er vigtig for brugen af kniven, – kniv med et godt greb er sikrere at arbejde med og i det lange løb kommer man langt med god ergonomi, – skæftet må også gerne se kønt ud, – men skal først og fremmest være praktisk og funktionelt.
De fleste materialer nedbrydes af sollys, kemi og andre parametre som man er nødt til at tage hensyn til, – alene den håndsved som overføres til kniven når man bruger den, – er et experiment for den lille kemiker. Knivene, – også deres skæfter, – skal holde til mange års dagligt brug, – derfor bliver der brugt meget energi på at sikre at skæftematerialerne har høj kvalitet.

Garanti:

  • Ud over at der lægges et stort arbejde i udsøgt valg af råvarer og produktkontroller, – så ydes der en normal produktgaranti.
  • Der ydes 2 års fabriksgaranti på kniven til den første ejer, gem kvitteringen.
  • Garantien omfatter materiale- og fabrikationsfejl.
  • Garantien dækker ikke; korrosion, misfarvninger fra; blod, frugtsaft og salt, – eller forkert brug. Knive er skærende precisionsværktøjer, – brug et brækjern når du skal brække noget op.
  • Kniven repareres eller ombyttes.
  • Brugerbetingede skader kan udbedres imod betaling.
  • Foldeknive har mindre styrke end store dolke, – sund fornuft er den bedste garanti for knivens lange levetid.
  • Knivene er lavet til at holde meget længere end 2 år, – men inden for denne periode vil evt fabrikations- eller materialfejl have vist sig.
  • Det evt medfølgende foldeknivs etui/bælteskede er ikke omfattet af fabriksgaranti og vil helt sikkert ikke have samme livslængde som selve kniven, – de er ikke særligt dyre, – køb et nyt når skeden er brugt op.
  • Knivskeder til dolke, – byttes, hvis der er fabrikationsfejl, – knivskeder der har været brugt forkert og derved er gået i stykker smider man ud og køber en ny.

Gode råd om dolke:

  • Kniven plejes egentligt bedst, – hvis den får lov at være ren og tør.
  • Et smut i opvaskebaljen og lidt sulfo gør underværker, – tør kniven af.
  • Man behøver ikke bruge en beskyttende oliehinde, – når knivene benyttes normalt.
  • Ubehandlede træskæfter, kan godt tåle en dråbe olie for at de er mættet og ikke skal slå sig, – de kan også få en lidt pænere farve af olien. Man kan bruge syrefri olie eller træolie / speciel skæfteolie (der er shell-lak i skæfte olie, – det skal ikke ud på metallet).
  • Zytel-skederne kan vaskes som kniven, – sørg for at den er tør før du sætter kniven i igen.
  • Læderskederne kan godt tåle voks- eller siliconebasseret skosværte, – dette giver skeden en bedre vandskyende evne. Læderfedt gør skederne bløde og man risikere at ødelægge skeden når den er for blød.

Gode råd om foldeknive:

  • Foldeknive er sammensat af flere komponenter, – bevægelige dele og kan ikke laves helt så robuste som tilsvarende knive med fast blad (dolke).
  • Foldeknive kan godt tåle et eftersyn i ny- og næ, – vaske den med varmt vand og lidt sulfo.
  • Hvis man bruger sin foldekniv hårdt, – risikerer man at dens låse og knaster vil blive slaskede, – f.eks risikerer man at bladets låsefunktion går i stykker og det kan være farligt, – hvis bladet enten kan klappe ned over fingrene eller svirpe bagover.
  • Mange foldeknive er fremstillet med selvsmørende lejer og derfor skal man undgå brug eller i allefald overdreven brug af smøremidler fordi de er med til at samle støv og skidt, – hvilket vil forkorte knivens livslængde fordi der vil opstår et større slid i samlingerne, – hvis der er skidt i krogene.

Lidt om knive:
Mange har et skævt syn på brug af knive der er folk der taler for og imod brugen af knive, – ofte er de, der taler imod, – folk der spiser for-tykket mad (Burgere, hakkebøffer og udskåret kylling), – er man en del af den almindelige arbejdsstyrke inden for håndværksfagene og bruger af et aktivt udeliv med f.eks jagt og fiskeri er kniven fremme mange gange hver dag, – den er et værktøj og omgåes naturligt fra køkkenbordet og langt ud i skovene.

Lidt om knivens størrelse:
Risikoen for ulykker er stor når man bruger forkert eller dårligt værktøj til at løse livets opgaver med, – en sløv kniv er langt farligere end en kniv der er skarp. Knivens længde, – mange har indset at knivens størrelse og længde også er vigtig, – man kan godt brække et stykke råvildt med en lille foldekniv og det er langt bedre at gøre det med en lille kniv end en klinge der er for stor eller har en udformning der gør at man ikke kan arbejde ordenligt med den. Kig på din slagter, – hvilken kniv burger han mest – Kan det passe at hans kødkniv er cirka 13-17 cm lang Så er det nok fordi det er den længde der bekommer ham bedst. Du vælger selv, – hvilken kniv du vil bruge hjemme eller i skoven, – men sørg for at det er en kniv du trives med og som kan bruges til flere opgaver, – sørg for at den er skarp.

PVA FällknivenKristian W-Petersen,
Arms Gallery.