Ny lovgivning fra 1/6-13!
Vi sælger de fleste normale typer luftvåben:
Pusterør
Soft-Air-Guns 6 og 8 mm
Paintball 6 – 10,5 – 12,7 og 17,3 mm
Luftpistoler til metalhagl 4,5 mm
Luftrifler til metalhagl 4,5 mm
PCP-våben:
(Her ses luftanken bagest i kolben og som et tykt rør under piben).
Der findes en række særligt kraftige og smarte luftvåben, – som benytter prekomprimeret luft (PCP-våben), – et system der er fra slutningen af 1700-tallet, – men som først for alvor har fået sin udbredelse fra starten af 1990´erne, – da vores Svenske leverandør af pumper endelig fik bygget nogle pumper der kunne holde til det store tryk og mange gentagne fyldninger.
Vi forhandler disse våben i normale metalhaglsluftvåben i kalibre mellem 4,50 de findes, Bl.a til salg i Hunters House i kaliber 5,5 mm (kan købes med Jagttegn og billed-ID).
Luftvåben entusiasterne burde etablere skydninger og skydediscipliner med kraftige luftvåben, – ellers giver det ikke mening at der er solgt omkring 450.000 grovkalibrede metalhagslluftvåbeen – til personer der ikke har jagttegn, – tag kontakt med skytteforeningerne eller dan egne skytteklubber for kraftige luftvåben.
Forslag til skydediscipliner for kraftige metalhaglsluftvåben:
- IPSC – riffelregler – ville fungerer fint for PCP med magasin
- Field-n-target – ville kunne fungerer for alle typer luftvåben
- Skydninger til bevægelige mål
- Skydning til skiskytte- og andre faldmål
- Præcisions og pointskydninger
- Langdistance
PCP-luftvåben pumpes op til et tryk på 200-300 bar (Håndpumpens Max er 270 bar for de bedste typer). Eller fyldes fra en dykkerflaske med atmosfærisk luft.
Typisk bruger et PCP-våben et arbejdstryk på 60-110 bar til at sende haglet afsted.
Teknikken e
forholdsvis simpel, – så længe der er mere tryk end det riflen behøver for at skyde, – kan man afgive et antal skud i rækkefølge, – mange af de moderne modeller har f.eks et magasin, – sådan at man kan afgive flere skud efter hinanden uden først at skulle spænde og lade luftbøssen.
Som med F.eks Dart og flere andre sporter er det smart at man kan afgive flere kast eller skud efter hinanden, – bevare ro og fodstilling mm, – mellem skudene for at få så lille en gruppe på skydeskiven som muligt. Denne våbentype har ikke nogen nævneværdig rekyle og en anden vigtig sag for præcis skydning med luftvåben er at aftrækket er i orden, – helst det samme fra skud til skud.Når man køber en dyrere type af luftriffel, – får man bedre kvalitet, – længere levetid (større antal skud), bedre aftræk og mere præcision.
Normalt må man ikke skyde tørt med luftvåben, – hvis fjederen på et traditionelt luftvåben skal affyres uden hagl, – så overbelastes mekanikken og stemplet, – som at; “sparke til en bold der ikke er der”. PCP-trykluftvåben derimod godt tåle tørskud, – dog kun når der er tryk på tanken, – helst over 100 bar, – derved er luftrykket på bagsiden af ventilen med til at bremse slaget i ventilen
Når man køber en FX-pumpe, – får man et stykke dygtigt svensk ingeniør-arbejde, – der er en del kopier, – der er også pumper der er dyrere, – men ikke bedre.
Vil man slippe for at pumpe er det egentligt nemmere og billigere bare at købe et traditionelt fjederluftgevær.
Har man adgang til atmosfærisk luft F.eks et par dykkertanke kan man fylde atmosfærisk luft fra disse over i PCP-våben, – men man slipper ikke for at tage tankene hen til en dykkerbutik eller lign for at købe en fyldning af dykkertankene, – man kan ikke fylde fra en hobby- eller værkstedskompressor, – de giver som oftest blot et tryk på 8-12 bar) vi har adaptoren imellem dykkertankene og luftvåbnet, – det kan ikke købes i dykkerbutikkerne. Når din dykkerflaske skal fyldes skal den være hel og i orden, – den har en prøvestempling og flasker til indåndingsluft skal trykprøves efter behov og mindst hvert 5 år, – flasker der ikke er til indåndingsluft skal til trykprøvning hvert 10. år. (Dykkerbutikken kan afslå at fylde din flaske, – hvis den ikke er pæn eller ser ud til at være i uorden, – så vil fyldemesteren ikke fylde din flaske). Bemærk at dine tanke altid skal være sikret med snørre eller kæde, – en tank der vælter kan være farlig. Når du kører i bil med tanken bør den sikres så den ikke er til fare ved en kollision.
Alle typer trykflasker har en levetid, – mange mellem 15 og 20 år, – men normalen er at PCP-våben-tanke bør udskiftes efter 5-10 år alt efter fabrikkens anbefalinger.
De fleste PCP-våben leveres uden sigtemidler, – DVS at ud over riffel og pumpe, – skal man også købe en kikkert eller et rødpunktsigte.
Visse typer PCP-våben er køb-og-smid-væk, – DVS når de går i stykker, – så er der ingen kære mor, – den slags sorterer vi bort, – andre typer PCP-våben er enkeltstående modeller som er bygget til liebhavere, – service på disse sindrigt håndbyggede våben, – kan have omkostninger som modsvarer eller overgår reperation af rigtige skarptskydende våben og originale reservedele kan være umulige at fremskaffe.
Ammunitionen, – haglene er også vigtige, – det nytter ikke noget at sætte almindelige gammeldags blyhagl i moderne luftvåben, – metallet er blødt, – man bruger særlige legeringer af metal for at få hårdere og mere sprøde hagl, – så de ikke ødelægges af rotationen i pibens riffelgang. Nogle PCP-våbens funktion og magasiner begrænser våbnet til kun at kunne skyde med særlige hagl.
Ofte stillede spørgsmål:
: Hvorfor solgte I ikke de grovkalibrede metalhaglsluftvåben i 12,7 mm
Sv: Våbnene og haglene er ikke særligt gode, – de passer ikke ind i en villahave og evt vådeskud kan have dødelig udgang
: Hvor hårdt skyder et kraftigt luftgevær
Sv: Luftgeværer til jagt (med jagttegn) skal være i 5,5 mm og have mundingshastighed på mindst 180-200 m/sek. PCP-våbnene skyder som regel bedst og mest præcist i 5,5 mm med 280 m/sek det er en energi ved munding på 33-40 Joule. Meget kraftige 5,5 og 6,35 mm luftvåben skyder op til 60 joule, – men disse kræver specielle hagl og er ikke helt så nøjagtige og holdbare som de normale modeller.
Grovkalibrede specialluftvåben kan skyde over 300 Joule, – den type luftvåben har vi aldrig solgt.
: Kan man skyde et dyr eller et menneske med luftvåben Vi har set nogen skyde en Bisonokse på youtube…
Sv: Både mennesker og dyr er meget hårdføre, – det er ikke lovligt at skyde på mennesker og man må kun gå på jagt hvis man har et jagttegn, – jagt med luftvåben må kun foregå efter ganske små dyr, – f.eks er det praktisk med luftvåben på duejagten. Luftvåben kan også bruges ved regulering af skadevoldende vildt f.eks skader, mus og rotter, – dette udføres af jægere eller skadedyrsfirmaer med særlig tilladelse fra myndighederne.
At skyde en Bisonokse eller et vildsvin med luftvåben er muligvis lovligt i andre lande, men i Danmark ville man anse det for dyreplageri. Lovkrav til anslagsenergi på jagt på disse typer dyr ligger langt højere oppe end noget luftvåben kan præstere. Hvis man skal skyde på mennesker med luftvåben anbefaler vi soft-air-guns og paintballmarkører, – disse er fremstillet til formålet.
Man kan godt slå mennesker ihjel med; stegepander, kageruller, køkkenknive og brandslukkere, – er du sur på nogen så tænk over om det ikke var smartere at finde en ordentlig løsning på problemet, – en luftbøsse er ikke et mordvåben.
: Kan man fylde fra en almindelig kompressor
Sv: Man skal have et tryk på 200-300 bar ind i våbnet, – dette gøres med en særlig håndpumpe (FX) eller ved at fylde våbnet med luft fra en dykkertank eller lign højtryksflaske (Man kan ikke bruge andet end atmosfærisk luft, – glem Nitrogen osv). Normale kompressorer till luftværktøj yder normalt 8-12 bars tryk, – det er en voldsom kraft, – men ikke nok til at skyde metalhagl med.
Vi kan godt skaffe dig en dykkerkompressor og en luftbank, – samt det nødvendige fyldepanel, – men kvalitet og højt tryk koster, – indhent tilbud, – nye varer passerer 35.000,- + det løse.
: Kræver luftvåben tilladelse
Sv: Luftvåben til metalhagl med højst kaliber 4,5 mm er undtaget fra det overliggende forbud imod våben, – luftvåben til metalhagl med større kaliber end 4,5 mm kræver jagttegn eller en våbentilladelse (våbenpåtegning i skytteforening).
: Hvorfor kræver kraftige 4,5 mm luftvåben ikke tilladelse
Sv: Luftvåben er undtaget fra det generelle forbud imod våben, – på Tøjhusmuseet står en gammel Vindbøsse der er over 150 år gammel, – den er kraftig og måtte betjenes af 3 mand, – et sådant våben er nu omfattet af våbenbekendtgørelsen, – man kan sætte spørgsmålstegn ved at evt regulering først kommer nu, – den type af luftvåben man har ladet omfatte af jagttegn/våbentilladelse burde måske have været forbudt for 15-20 år siden. Når man skyder med luftvåben foregår det ofte på et gammelt loft i en kælder eller på bondegårdens åbne marker, – der er kun et fåtal kendte ulykker og antalet af deciderede angreb med luftvåben har været foretaget af syge mennesker, – som den tidligere Justistsminister Lene Espersen forklarede; – så var det jo ikke alle dem der havde luftvåben der skulle straffes, – men den der havde lavet noget forkert med luftvåben. Vi har meget lang tradition for luftvåbenskydning i Danmark og i modsætning til vores nabolande har dette kunnet foregå hidtil på fornuftig facon uden særligt store begræsninger.
: Hvor må jeg skyde
Sv: Man må skyde med luftvåben, paintball, softair osv på privat område, – hvor man har fået lov til at skyde med luftvåben. Man må ikke skyde på tværs af “der, – hvor posten kommer” DVS på tværs af en markvej eller havegang, – hvor nogen kunne komme gående for at komme til hoveddøren. Visse skydebaner er indrettet til skydning med luftvåben, – normale konkurrence luftvåben er ikke særligt kraftige, – men de skyder præcist. Disse kræver specialbyggede skydebaner, – kraftige luftvåbenvarianter kan benyttes på alm. skydebaner efter aftale med banebestyreren (man skal forvente at blive afkrævet jagttegn, våbentilladelse, våbenpåtegning og billed-ID).
: Transport af luftvåben
Sv: Man må transportere sit luftvåben indpakket sådan at andre ikke kan se, – hvad det er man transporterer, – det er dumt at transportere et luftvåben i bælte- eller skulderhylster på offentligt område, – det sender forkerte signaler. Transportér dine luftvåben i en taske eller kuffert der er egnet til formålet, – vi har forskellige løsninger, – visse luftvåben leveres i pistol- eller riffelkuffert, til andre luftvåben må man købe en taske eller transportkuffert. Dette gælder naturligvis også for; paintball og soft-air-guns.
: Afstand og præcision
Sv: En norm er at de almindelige og mest udbredte PCP-luftvåben har været 5,5 mm med 280 m/sek hastighed, – disse har en egenspredning på 12-13 mm på 50 meters afstand, – på 100 meters afstand har den tabt 10-30 cm i højden, – normalhaglet vejer et gram og kan hvis man skyder skråt op i luften ved et vådeskud, forette nogen skade, når haglet bare falder ned. Det kan formentlig og under de uheldigste og rette omstændigheder, – knække yderste lag i en skråtstillet Velux thermorude (tag vinduer).
Har man plads til det og vil skyde præcist på stor afstand, kan vi godt anbefale de lidt kraftigere 5,5 mm modeller, – de normale PCP-luftvåben og de der skyder med tunge hagl (dem der er større end 5,5 mm) de taber hurtigt højde. Vil du skyde for sjov hjemme i villahaven kan vi klart anbefale traditionelle 4,5 mm våben, – disse har vi, i et bredt sortiment, – kan hjemtages i PCP. Ved test af de meget kraftige grovkalibrede PCP-luftvåben er vi kommet frem til at de ikke skyder specielt præcist på 50 meters afstand, – i visse tilfælde har vi måttet benytte særlige kikkertkonsoller som korrigerer for det højdetab som de op til 20 gram tunge blyhagl vejer, – der er ikke rigtigt tale om konkurrence eller jagt-egnede våben når haglene taber så meget højde på kort afstand. Det er medvirkende årsag til at vi har fravlgt disse våben i vores sortiment.
: Taber tanken trykket, – skal man lade den stå med tryk på
Sv: Tankene er tætte, – men; ventiler, – fyldeanordninger og endekapper kan lække lidt, – 200-300 bar er et voldsomt stort tryk, – er der en lillebitte utæthed, – så vil luften krybe ud af tanken, – man finder lækager ved at dyppe de mistænkt utætte dele i vand. Utætheder opstår PGA dårlig kemi der, – hvor våbnet opbevares. Snavs kommer ind i geværet enten der, – hvor riflen står eller via den luft der pumpes ind i våbnet. Når riflen lækker igennem piben er det som regel fordi der er skidt på ventilsædet (gør det rent) eller at hammeren hviler på ventilen (tag et halvt ladegreb). PCP-luftvåben har bedst af at stå med tryk på, – mange typer har et måleur der viser tanktrykket, – det er en god indikator for evt utætheder, – sætter du riflen tilbage i skabet, – så pump den altid op før du sætter den væk, – så er det enkelt at holde øje med evt lufttab. Trykure på PCP-luftvåben er ofte lavet små og billige, – der er nærmere tale om en art indikator, – disse kan lække lidt, – (Prøv at skrue det bedre fast ind i mekanikken ved at give det et lille nyk), – nye indikator-ure koster mellem 179,- og 800,-
: Hvilke problemer kender i til
Sv: Dårlige overleveringer i forbindelse med køb af PCP-våben, – ofte får kunden pumpet vand eller snavs ind i våbnets lufttank. Dobbelt-ladninger at man ved en fejl ikke tænker over at det ikke giver god skydning at have flere hagl i kammeret ad gangen, – i visse tilfælde kan haglene kile sig fast, – fejlen sker, – hvis man ikke tænker sig om, – med kyndig vejledning, – sker det aldrig… Særligt er de halvautomatiske våben udsat for dette og udtagelse af fastklemte hagl kan koste mellem 800,- og 5.000,- at få ud igen. Billige og ultrakraftige PCP-våben holder sjældent særligt længe. Visse fabrikanter leverer ikke reservedele.
: Snavs
Sv: Alle typer luftvåben er sårbare over for snavs og dårlig kemi. PCP-luftvåben der opbevares, – hvor der er; bil-os, brug af spraydåser, luftbårne smøre- og opløsningsmidler, støv (f.eks slibestøv) er med til at nedsætte eller ødelægge funktionen.
: Er det farligt
Sv: Alle typer luftvåben er potentielt farlige. De billigste 6 mm soft-air-guns affyrer en massiv plastkugle med en energi på cirka 0,5 Joule, – hvilket er nok til at ødelægge et øje, – det ligner legetøj, – men kan forette skade når det ikke er i kyndige hænder. Luftvåben er sjovt legetøj, – men det er ikke legetøj til børn. At overdrage et luftvåben til en u-kyndig vil svare til at man putter nogen op på en cykel og skubber dem ud i trafikken, – med et; “god tur”…
Man er ofte flere om at skyde med luftvåben og børn skyder aldrig alene. Faren for skader med alle typer af luftvåben ligger i hovedsagen omkring vådeskud, – altså et skud, der ved en fejl går af i en forkert retning. Jo kraftigere luftvåben desto større risiko for alvorlige ulykker. Vi kender kun til et meget lille antal ulykker med PCP-luftvåben, – men der har været tank-sprængninger. enten ved overfyldning eller fordi der er valgt dårlige materialer, – dette forekommer i PCP-luftvåben som er fremstillet i Tyrkiet og øst-over, – manglende krav til trykprøvning og manglende evner og viden om, – hvordan aluminium arbejder ved tryksætning. Der er ingen spareløsninger, – der er værd at eje, – hvis de koster fingre eller et øje.
: Tanksprængninger
Sv: De sker enten ved overfyldning eller fordi der er valgt dårlige materialer, – dette forekommer i PCP-luftvåben som er fremstillet i Tyrkiet og øst-over, – manglende krav til trykprøvning og manglende evner og viden om, – hvordan aluminium arbejder ved tryksætning. Der er ingen spareløsninger, – der er værd at eje, – hvis de koster fingre eller et øje. Arms Gallery sælger ikke den slags PCP-luftvåben.
: Hvad koster et godt sæt
Sv: PCP-luftvåben der bare virkede kostede for få år siden i snit 5.000,- det gør de også idag, – blot er de blevet meget bedre, – De der ønsker at skyde præcist og købe et kvalitetsgevær skal regne med priser imellem 9- og 20.000,- for riflen, – ud over selve riflen har man brug for; fyldeanordning, kikkertsigte, kikkertringe, evt montering og indskydning på vores værksted, – hagl, – skiver, skydekasse, – evt kuffert eller taske, – støtteben. Man behøver ikke at købe en ny fyldeanordning/pumpe til hvert PCP-våben man skal have, – ofte bygger vi adaptorer til pumperne så samme pumpe eller fyldeanordning kan bruges til alle PCP-våben, – ofte er en mindre ombygning nødvendig.
: Hvordan køber jeg et luftvåben
Sv: Kig på vores www, – her kan du se en del af vores udvalg, – henvend dig i butikken nogle luftvåben ser smarte ud eller har særlige egenskaber, – vi vejleder dig frem til den type som er egnet til dit behov. At købe luftvåben er udover de tekniske data også et spørgsmål om at finde en god balance eller efter skæfte der passer i højde og længde, – vi plejer at sammenligne det med at købe; sko- og handsker. Der er ikke ret mange våben som er er egnede til venstrehåndende, – men visse kan vi bestille eller selv bygge om til Venstre.
: Hvad ville i selv købe
Sv: FX-cyclone vil kunne benyttes til langt de fleste formål, – både jagt og konkurrenceskydning, – det har 3-trinshastighedsjustering og kan således benyttes både på kort og lang afstand, – det er nemt at bygge om til venstrehåndende, – har aftagelig tank og et godt 8-skuds magasinsystem. Hvis man har mere specifikke krav til luftvåben, – så kan vi naturligvis hjælpe med mange forskellige typer. Skal det være “billigt så er det i Walther Dominator (findes i 4,5 mm) man får mest PCP for den tynde pengepung, – skal der være sus på, – så er det klart Evanix´erne vi ville vælge. Evanix er fra Korea, – i Korea må man kun gå på jagt med luftvåben, – og derfor har de lange traditioner på dette område, – Evanix er Bl.a leverandør af Webley & Scotts linje af PCP-våben, – dette i sig selv er et kvalitetsstempel, – vil man have længere rækkevidde og mere energi så er Evanix det rette. Dårlige, farlige og oversofistikerede luftvåbenløsninger handler vi ikke med.
: Pumpe eller fylde fra en dykkerflaske
Sv: Pumpen er sikker at bruge, – har du normal dansk vægt og størrelse, – så vil din egen læge nok også bifalde at du får hjerterytmen op i det røde felt i ny og næ, – da er det bedre at pumpe en luftriffel end at løbe en tur i trædemøllen i et motionscenter, – det er altid sjovere at udfolde sig fysisk, – hvis man laver noget der giver mening. At fylde fra en lufttank er farligere, – man skal ned og aflevere flasken hos “fyldemesteren”, måske hente den igen senere eller en anden dag. Vi anbefaler klart at man er selvhjulpen med en pumpe. De nye pumper har udveksling, – så når pumpen bliver hård at trykke ned, – kan man få halv mængde luft med halv kraft.