Søg
Avanceret søgning
 
23-02-2011 14:41:39

Skar sin arm af...

Aron Ralston klatrer i 2003, - rundt i bjergene i Utah, da han bliver fanget af en 360 kilo tung klippeblok. Stenen kvæster hans hånd og låser den uheldige bjergklatrer fast til klippevæggen. Efter at have kæmpet i seks dage for at komme fri, må Aron tage en beslutning, hvis ikke han skal dø af kulde og dehydrering.

Ved at bruge en schweizerkniv skærer han sig egen højre arm af for derefter at klatre ned af bjerget.

I et interview med National Geographic bliver Aron spurgt:"Hvornår beslutter du dig for at amputere din arm " Arons svar er: "Efter dage uden søvn og med urolige tanker om, hvordan jeg i det hele taget var kommet op på bjerget, indså jeg, at min situation ene og alene var et resultat af min egen beslutning.

Jeg havde selv valgt at tage af sted, at lade være med at fortælle nogen, hvor jeg tog hen, og at klatre alene. Men jeg indså også, at de afgørelser, jeg hidtil havde truffet, havde holdt mig i live.

Indtil da havde jeg selv taget ansvaret for mine beslutninger, og det gav mig mod til også at redde mig ud af denne situation." Om selve det at skære sin arm over siger Aron:" Jeg kom ind i en form for tilstand, som jeg tidligere har været i, når jeg klatrer. Man tænker ikke fremad.

Man tænker kun på hvad der sker i nuet - sekund for sekund. Det var svært at holde fokus på det rent praktiske med at huske at binde arterierne op, så jeg ikke forblødte undervejs i amputeringen.

Det, der især gjorde ondt, var at brække knoglerne i underarmen og skære nerverne over. Det var lettere at skære i musklerne."

Fra bogen; "Dit livs schweitzerkniv" af Thomas Lystlund, - en god problemløser bog, - et godt værktøj, værd at læse og bruge.

Aron Ralston, - billede fra Zuma Press
Aron Ralston ses her under en pressekonference i USA, - hvor han fortalte
om sine oplevelser, da han blev tvunget til at skære sin højre arm af.
Tekst: Ekstra Bladet 13/11-10 (Foto: Zuma Press)

127 Hours:

Filmen 127 Hours, der har James Franco i hovedrollen, skabte stort postyr, da den havde premiere ved Torontos filmfestival. Tre personer besvimede simpelthen i salen, men 127 Hours er altså heller ikke for sarte sjæle.

Filmen er baseret på den sande historie om klatreren Aron Ralston, der i 2003 overlevede en frygtelig ulykke, da hans ene arm blev fanget under en tonstung sten langt ude i ørkenen.

Klatreren, der i filmen bliver spillet af James Franco, havde kun én mulighed for at komme fri. Han måtte først brække knoglerne i armen og bagefter skære den af med en kniv.

Efter Aron Ralstons mening har filmen fanget den grusomme hændelse, han var ude for, til perfektion.

- Den beskriver fuldstændig akkurat den voldsomme oplevelse, jeg havde, både den følelsesmæssige og fysiske af slagsen, siger klatreren, der i dag har en klo i stedet for højre hånd.

Jeg så min ufødte søn i et syn
Han fortæller også, at det var fordi, han så sin ufødte søn i et syn, at han fik kræfterne til at brække sin arm. Og han fortæller, at han endda smilede, mens han gjorde det.

- Det er kærlighed, der er vigtigt i livet, det var det, der gjorde, at jeg overlevede. Det gav mig styrken og modet til at gøre, hvad jeg gjorde. Hvem ville ikke gerne hjem til deres familie i den situation

I dag, syv år efter ulykken, har Aron Ralston fået den søn, han så for sig. Han hedder Leo og er ni måneder gammel.

Filmen har premiere i Danmark den 3. Februar 2011se mere på www.127hours.dk klik her...

Udklip fra biografoversigten i EB 2011 i forb med premieren
(Biografreklame fra Ekstra Bladet 2011)

3 Vigtige ting som vi lærte af at se filmen:
  1. Fortæl altid, - hvor du tager hen og hvornår du forventer at være tilbage, - også selvom du ikke skal ud at sejle, - en tur ud over stepperne, til stranden eller op/ned til klipperne, - sig det til en ven eller dine forældre.
  2. Medbring altid din Schweitzerkniv, - og sørg for at det er noget der virker, at den af og til får en dråbe olie, - hold bladene skarpe, - hvis du tager en lortefolkniv med, - sådan en man får gratis sammen med en dårlig lommelygte så forvent at den svigter dig når du har brug for den, - kvalitet holder og virker, - original Schweitsiske foldeknive er ikke særligt dyre, - men utroligt holdbare.
  3. Det kan godt være at du har din mobiltelefon med dig, - men er der strøm på, - er der dækning der, hvor du ska hen, - ALDRIG når man har mest brug for det!

Varenr: Dit livs Schweizerkniv side 132

Se andre produkter fra samme mærke

Velkommen til Arms Gallery´s nye web-katalog  ·  vi leverer dag til dag med GLS  ·  forudbestilte varer kan hentes i eller foran butikken (click-n-collect)  ·  Hold afstand  ·  Kraftig luftpistol (212 m/sek) 1.499,-  ·  GI Sportz Paintball  ·  Nite Core lygter  ·  Enhåndsbetjente foldeknivsmodeller og masser af klassikere er tilbage  ·  Kraftige luftvåben uden våbentilladelse  ·  Svampeknive  ·  Tools fra 99,-   ·   Tippmann  ·  Knive fra 49,-  ·  Kvalitets air-soft-guns kit fra 999,-  ·  Paintball  ·  Empire Paintball  ·  Handsker fra 149,-  ·  Rigtige beskyttelsesmasker fra 299,-  ·  Børnebuegrej  ·   Paintball komplet kit til 2 personer Før 1.998,- Nu kun 1.666,-  ·   Lovlige 4,5 mm luftvåben  ·  Luftpistoler  ·  Luftrifler  ·  Håndjern   ·   Pusterørs sæt fra 179,-  ·  Hardball  ·  Åbent alle hverdage fra 11 - 18 og lørdage fra 11 - 14 (Lukket søn- og helligdage)  ·  Buegrej til private, ryttere, eventfirmaer, jægere og fiskeri  ·  Camouflage net i metermål  ·  Warrior Assault Systems  ·  Airsoft Specialist  ·  Taktisk udstyr, bælter, tasker, lommer, veste, lygter, specialværktøjer  ·  Kanoner i mange størrelser og typer  ·  1000 knive udstillet i butikken  ·  LaserTag------*, professionelt udstyr til udlånsbrug på baner  ·  BowTag udstyr til skoler, fritidshjem, eventfirmaer, skydebaner   ·   Softair   ·   Lygter   ·   Beskyttelsesmasker og andet sikkerhedsudstyr   ·   Stokke til vandring, spadseretur og kirkebrug   ·   Overskudsvarer   ·   Sværd   ·   Sabler   ·   Udlejning af udstyr til teater, film og foto  ·  Vagtudstyr   ·   Håndjern   ·   Værksted   ·   Våbenolie, fedt og andre plejemidler   ·   Økser   ·   Leatherman Tools   ·   Heckler & Koch Softair   ·   Knive   ·   Colt   ·   Ruger   ·   Walther   ·   Smith & Wesson   ·   Swissarms   ·   JT paintball   ·   NiteCore   ·   Peberspray imod særlig våbentilladelse  ·  Elite Force  ·